En un any tan atípic com l’actual, les zones rurals s’han vist col·lapsades durant els caps de setmana per nombrosos visitants que es desplacen per evitar les grans ciutats. Ha estat el cas, per exemple, de Castellfollit, on ha sigut necessari fer controls policials per evitar les massificacions. Aquest nou estil de turisme, però, comporta certes conseqüències, algunes més clares, com els residus que es deixen al bosc i altres de més desconegudes, com el robatori de castanyes per consum propi.

Els productors de castanyes denuncien que degut al nou estat de pandèmia la gent s’ha mobilitzat al bosc i ha aprofitat per recollir castanyes sense tenir en compte que els castanyers tenen propietari i que el fruit ha estat cultivat per la seva venda.

Una de les zones afectades per aquesta nova dinàmica ha estat Vilanova de Prades on són diversos els productors que asseguren que els turistes roben les collites i en alguns casos inclús contesten de males maneres quan se’ls crida l’atenció. La Gemma Pedrola, productora de la zona, assegura que “és una plaga” i que en alguns casos s’han arribat a endur el 80% de la producció d’alguns pagesos.

Els productors de la zona estudien demanar ajudes per evitar perdre més producte. Actualment diversos pagesos de la comarca s’estan reunint amb la intenció de parlar amb ajuntaments i el Consell Comarcal per demanar ajudes al respecte i evitar que es prorrogui una situació que, asseguren, és insostenible.