Cada vegada són més els arxius i documents històrics digitalitzats per l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB) amb la intenció de fer-los més visibles per tota la població. Ara, l’ACCB ha publicat al portal Arxius en Línia les reproduccions digitals de 184 pergamins del fons de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet.

Es tracta, pràcticament, de la totalitat dels pergamins que conté aquest fons. De fet, s’han digitalitzat 184 de les 189 unitats documentals. Els cincs documents restants no han estat digitalitzats perquè tenen unes característiques que els fan més sensibles, com ara, la incorporació de segells de cera.

Alhora s’ha aprofitat l’acció per restaurar els pergamins en qüestió. Aquests treballs s’han efectuat per tallers especialitzats, en diverses fases, entre els anys 2009 i 2018, principalment amb el finançament de l’Arxiu, però també gràcies a una aportació econòmica del mateix Ajuntament.

Cal destacar que la recuperació de prop d’un centenar d’aquests pergamins que conté el fons de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, és gentilesa de la família Potau-Constantí. El pergamí més antic d’aquest fons data del 24 de setembre de 1347 i es tracta d’un reconeixement d’endeutament. El més recent és l’encàrrec d’un censal signat el 15 d’octubre de 1634 a l’Espluga de Francolí.