El consistori de l’Espluga de Francolí va ratificar ahir la congelació de les taxes de cara al 2021 com a mesura per ajudar a les famílies en una situació com l’actual. La proposta va comptar amb els vots a favor de l’equip de govern i de Nova Espluga i l’abstenció per part de Junts per l’Espluga argumentant que tot i que les congelacions són positives des d’aquest partit apostes per reduir les taxes perquè les ajudes siguin més beneficioses.

ÀUDIO: El portaveu de Nova Espluga, Francesc Sànchez, es mostra a favor de la reducció de l’IBI

ÀUDIO: El portaveu de Junts per l’Espluga, Jordi Torre, argumenta el motiu pel qual el grup s’absté en la congelació de l’IBI

Entre els punts destacats de la jornada, i com ja havia argumentat el govern anteriorment, es trobaven cinc fronts principals pel que fa a les adjudicacions d’ordenances fiscals: Lluitar contra la crisi de la Covid-19, fer front al canvi climàtic, afavorir el repoblament, aconseguir taxes més equitatives i endreçar algun dels serveis que ja són existents.

Per aconseguir-ho es van dur a terme diverses modificacions complementàries a la congelació de l’IBI com les bonificacions per la instal·lació d’energies renovables, l’augment del pressupost per comprar material contra la Covid-19 o la flexibilització dels horaris de la llar d’infants municipal.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, explica els principals punts del dia

Tots els grups voten a favor de les bonificacions per eliminar barreres arquitectòniques

Pel que fa a la bonificació d’un 90% de la quota de l’impost en favor de l’eliminació de barreres arquitectòniques per persones majors o amb discapacitats, el grup Junts per l’Espluga es va mostrar inicialment en contra argumentant que calia fer una aposta més general amb les llicències i suprimir les fiances.

Finalment van votar a favor de la mesura després de l’argumentació de l’alcalde del municipi, que va explicar que aquesta mesura s’està estudiant actualment i es plantejarà en ple més endavant. Pel que fa a Nova Espluga, el grup es va mostrar a favor d’aquestes mesures.

ÀUDIO: Jordi Torre explica el canvi de votació per part de Junts per l’Espluga pel que fa a les barreres arquitectoniques

La regidoria d’Educació proposa flexibilitzar els horaris a la llar d’Infants (Imatge: Cedida)

Durant el ple també es van aprovar altres modificacions en les ordenances com la flexibilització d’horaris en la Llar d’Infants, amb l’opció de poder dur els infants només durant el matí o tota la jornada. Una aposta que des de la regidoria d’educació han qualificat d’arriscada però necessària per intentar atreure un major nombre d’infants de cara al curs següent.

ÀUDIO: La regidora d’Educació, Anna Garcia, argumenta la importància de flexibilitzar els horaris de la llar d’infants

L’Espluga cedeix el seu fons documental a l’Arxiu Comarcal

Durant el ple també es va aprovar per unanimitat l’acord de l’Ajuntament per sol·licitar formalment l’ingrés de fons documental a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barbera. Els documents es traslladaran a un espai condicionat i òptim per la seva conservació i aquesta mesura serà útil per fer visible l’arxiu espluguí així com poder-hi fer un ús de consulta pública i històrica.

ÀUDIO: El regidor de cultura, Enric Mercadé, explica quines mesures s’estan duent a terme amb relació al fons documental