Un any després de la publicació d’un nou decret de renovables en què agilitza la creació de nous parcs eòlics a la Conca de Barberà han entrat catorze projectes que afecten municipis de la comarca, alguns de forma exclusiva i d’altres compartits amb termes de pobles.

Tots han hagut de passar la primera prova, que és la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat. Sis ja han estat rebutjats perquè l’emplaçament no era viable. Vuit més continuen amb el seu tràmit administratiu i tres més estan pendents de valoració per part del Govern Central.

Actualment la Conca de Barberà és la cinquena comarca de Catalunya que té més aerogeneradors. És per això que durant aquest any les institucions han dit prou a més parcs amb l’aprovació de diverses mocions. La més significativa la del Consell Comarcal de la Conca de Barberà va aprovar una moció conjunta en relació amb la instal·lació de parcs. Demanava que fossin les administracions locals les que tinguin plena sobirania i siguin decisòries en el seu entorn natural i en la voluntat d’acollir les instal·lacions.

La ponència ha descartat projectes a causa del fort impacte en el paisatge

En total han estat catorze els projectes presentats, de les quals sis han estat rebutjats per aquesta ponència. Segueixen tenint possibilitat d’implantar-se els parcs eòlics de Trilla, Serè, Ondara, Portella, Plans d’Almenar, Tossal Rodó, Plans del Débol i Conca de Barberà III. Tots ells han estat acceptats a la Baixa Segarra en municipis com Santa Coloma de Queralt, Llorac, Les Piles, Conesa.

En canvi els parcs Puig de Gaigs, Pla Serè, Pla del Codony, Serra de Guixeres, Conca de Barberà IV i Conca de Barberà V han tingut un emplaçament no viable. Aquests parcs estaven plantejats en municipis com Les Piles, Conesa, Santa Coloma de Queralt, Montblanc i Pontils.

L’últim projecte que la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat ha descartat ha estat el parc eòlic Conca de Barberà V amb 12 aerogeneradors a Santa Coloma de Queralt a la Conca i a Bellprat a la Segarra amb una potència total de 50 megawatts. L’emplaçament no és viable perquè pot ocasionar impactes crítics sobre espècies que són objecte prioritari de conservació dels espais naturals de la Riera de Goda i Clariana, concretament s’afectaria les poblacions de cranc ibèric i també, entre d’altres, perquè els aerogeneradors són incompatibles respecte al planejament municipal de Santa Coloma de Queralt.

Parc eòlic de la Serra del Tallat Imatge: Pep Morató

3 parcs eòlics a l’espera de Madrid

A la Conca de Barberà hi ha tres projectes en què la tramitació i aprovació dels quals depenen del Govern central. Es tracta de parcs eòlics amb una capacitat de generació d’energia superior als 50 MW. En concret són el parc eòlic els Plans, amb 66 MW i 11 aerogeneradors (7a les Piles, i 2 a Conesa i Santa Coloma de Queralt). L’altre és el de Ferriols, amb 72 MW i 12 aerogeneradors (3 a Pontils, 2 a Santa Coloma de Queralt i 7 a Bellprat). I finalment hi ha el de Suró, de 72 MW i 12 aerogeneradors (2 a Llorac, Montoliu de Segarra i Ribera d’Ondara i 6 a Talavera).