L’equip de govern de l’Espluga de Francolí ha proposat congelar les taxes de cara al 2021 i també posa sobre la taula diversos canvis, entre els més destacats, les bonificacions en matèria d’estalvi energètic i energies renovables i la flexibilització dels preus de la Llar d’Infants Municipal. Aquests són algunes de les principals modificacions que se sotmetran a votació al Ple Municipal d’aquest dijous 29 d’octubre.

ÀUDIO: L’Alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, parla sobre la congelació d’ordenances

Un dels punts destacats és la bonificació de l’IBI per a Immobles amb sistema d’aprofitament d’energia solar. En aquest cas gaudiran d’una bonificació del 50% de la quota íntegra de l’impost els béns immobles en els quals s’hagin instal·lat sistemes per l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol. Aquesta bonificació estarà condicionada a alguns requisits com tenir aprovada la llicència d’obra corresponent o el pagament dels impostos i taxes relacionats amb la llicència urbanística.

L’Ajuntament de l’Espluga preveu aprovar aquest dijous diverses ordenances relacionades amb les taxes, les energies renovables i l’educació (Imatge: Cedida)

En la mateixa línia, l’Ajuntament bonificarà fins al 95% de la quota de l’impost, les construccions, instal·lacions i obres, en què s’incorporin sistemes per l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar o altres energies alternatives la incorporació de la qual no sigui obligada per la normativa vigent.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal explica quines seran les principals bonificacions relacionades amb les energies renovables

Per altra banda, també es continuarà bonificant un 90% de la quota de l’impost en favor de les construccions, instal·lacions o obres que afavoreixin les condicions d’accés i habitabilitat de les persones amb discapacitat física o majors de 65 anys i que estiguin empadronades a l’habitatge corresponent. Aquesta bonificació s’aplicarà sobre l’import de l’obra necessària per a afavorir aquest accés.

La regidoria d’Educació proposa flexibilitzar els horaris a la llar d’Infants (Imatge: Cedida)

Flexibilització del preu públic de la Llar d’Infants Municipals

Un altre de les propostes destacades és la flexibilització dels horaris en la Llar d’Infant, ja que actualment només existeix l’opció de pagar un únic preu per dur als infants, sigui només en horari de matí o tota la jornada. Per això, per al 2021, la regidoria d’Educació opta per posar dos preus: 175,89€ al mes pels alumnes que hi assisteixin de 8:30 a 12:30 del matí i de 3:00 a 5:30 de la tarda. En canvi per aquells que només assisteixin de matí pagaran 125€ al mes.

ÀUDIO: La regidora d’Educació de l’Espluga, Anna Garcia, destaca la importància en la flexibilització dels horaris a la Llar d’Infants

Aquestes propostes se sumen amb d’altres com l’anul·lació dels eBando de caràcter comercial, habilitant un altre canal per aquest fi o el canvi de les taxes de l’impost de les brosses als allotjaments turístics. Aquest canvi permet calcular l’import de cada establiment en funció d’una taxa fixa i una de variable, que anirà condicionada a les places que disposa.