Un dels negocis que va quedar molt afectats per la riuada d’ara fa un any va ser l’empresa espluguina, Drac Actiu, dedicada als esports d’aventura. Un any després l’empresa familiar es veu obligada a aturar les obres de restauració del seu edifici per falta de recursos, en un any on la Covid-19 no ha ajudat en res.

Després de l’aiguat, Drac Actiu va volgué seguir endavant per la força de la gent i el suport moral i econòmic que la gent els hi va donar. Van començar ubicant una nova seu a l’Avinguda Catalunya i des d’allà poder gestionar l’empresa, un negoci que s’ha reinventat fent activitats en altres entorns, ja que les antigues instal·lacions estan per reconstruir. De moment només han tancat les instal·lacions per tornar a la privadesa que ara no tenien.

Durant aquest any han tingut una nova riuada, el coronavirus, i és que sent una empresa dedicada al turisme han notat molt la davallada del sector. Sobretot Drac Actiu fa activitats escolars, unes activitats que durant la primavera del 2020 no van existir. “La primavera de 2021 serà determinant per veure per on anem, ara mateix és molt difícil imaginar on serem d’aquí a un any”, reconeix Laly Puig, responsable de l’empresa.

ÀUDIO: Laly Puig, responsable de l’empresa, parla sobre el futur de Drac Actiu

Dues noves activitats per ser conscients del canvi climàtic

Drac Actiu s’ha volgut aixecar de la riuada amb una ruta interpretativa per la llera del riu Francolí, explicant des de la zona 0 els efectes dels aiguats de l’octubre i les seves causes derivades de la situació actual d’emergència climàtica. La ruta explica la importància de l’aigua i la relació del riu amb l’Espluga al llarg de la seva història i fa diferents reflexions vers necessitat d’entendre a la natura i actuar amb criteris de sostenibilitat i en contra del canvi climàtic. També es recorden els fets de la força de l’aigua i les accions solidàries de la gent del poble, amb la Riuada Solidària.

Imatge d’una ruta de ‘El riu es viu’

Però Drac Actiu, no només és un espai d’activitats i esports, és també un espai de contacte amb la natura i compta amb un projecte pioner de Divulgació i de Recerca de l’abella (EDRA). Un santuari d’abelles que permet ensenyar la vida d’aquests imprescindibles insectes amb visites guiades i tallers participatius. Les abelles són un indicatiu de la salut del medi que ens envolta i l’ús d’insecticides amb substàncies com els neonicotinoïdes està provocant una mort lenta per intoxicació, es desorienten i no poden tornar a l’arna.

Activitats abelles Drac Actiu