Un any després dels aiguats a la Conca de Barberà, els ajuntaments encara no han rebut els ajuts promesos per arranjar la zona. La solidaritat veïnal ha estat la clau per tirar endavant negocis i rehabilitacions d’habitatges que van quedar destrossats.

A l’Espluga de Francolí van perdre la vida tres persones, una d’elles encara desapareguda, es van notificar més de 200 afectacions de propietats privades (ja siguin negocis, habitatges, vehicles o horts) i l’Ajuntament de l’Espluga va valorar els danys municipals en 1.400.000€.

ÀUDIO: Josep M. Vidal, alcalde de l’Espluga, explica en què s’invertiran els diners

L’Ajuntament segueix treballant en les accions de recuperació de la zona afectada

Subministraments: Pel que fa als subministraments de serveis bàsics com la llum, aigua, gas i telecomunicacions, que van quedar restituits a poques hores després de la riuada, tot i que el servei de gas i el d’electricitat es van restituir provisionalment. A dia d’avui ja està resolt de manera definitiva. També va quedar afectat un ramal de fibra òptica que va ser substituït per ràdioenllaç. A dia d’avui estan finalitzades totes les accions relacionades amb els subministraments. 

Zona del pont de la palanca recuperada, un any després. Imatge: Josep Morató

Afectació carreteres: En relació a l’afectació de la carretera T -7001, actualment per part de Diputació de Tarragona queda pendent de finalitzar el tram de l’avinguda de Catalunya. I per part de la Generalitat de Catalunya queda pendent el subministrament de les baranes de l’Avinguda Catalunya que posteriorment instal·larà l’Ajuntament, i la neteja i arranjament de la rotonda de la Font Baixa. 

Estat actual de la rotonda de la Font Baixa després d’un any de la riuada. Imatge: Josep Morató

Afectació col·lectors: En relació al sistema de sanejament d’aigua, el Consell Comarcal va finalitzar aquest mes de setembre els treballs per restablir tota la canalització i sistema de col·lectors. Aquesta ha estat una obra que ha necessitat uns 660.000 euros d’inversió. 

ÀUDIO: Vidal parla sobre la restitució definitiva dels col·lectors

Zona del col·lectors. Imatge: Josep Morató

Afectació camins: Des de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí s’ha procurat l’arranjament del camí de Sant Bernat i també el camí de l’horta de munt. Actualment queda pendent de fer l’arranjament del Camí del Molí de Guasch i també el camí d’accés a la zona de la Sinoga. 

Camí de l’hora d’amunt. Imatge: Josep Morató

Afectació zona llera: En relació als treballs que l’Agència Catalana de l’Aigua ha fet per arranjar la llera del riu, tant pels efectes de la riuada del 22 d’octubre de 2019, com pels efectes del temporal Glòria del gener de 2020, totes les tasques ja han quedat finalitzades. Aquestes han durat més de mig any i han comptat amb nombrosos recursos que han permès marcar de nou el curs del riu i adaptar-ne la llera.

ÀUDIO: L’alcalde explica quin ha de ser el futur de la zona del riu

Llera del riu any any després de l’aiguat. Imatge: Josep Morató

Situació d’ajudes econòmiques cap a l’Ajuntament

Des de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, juntament amb els altres sis municipis de la comarca afectats per la riuada, hem reiterat la falta d’agilitat per part del Govern Espanyol en tramitar el decret d’emergència que ens havia de permetre accedir a les ajudes estatals. Tot i haver estat aprovat fa 2 mesos, el govern espanyol encara no ha resolt aquests ajuts, que es preveu que sufraguin, aproximadament, la meitat del 1.400.000 euros de danys municipals

JOSEP M. VIDAL: “Aquí va voler venir tothom a fer-se la foto, però la foto els hi ha sortit molt barata, JA QUÈ no hem rebut ni un euro”

Restitució dels espais i maquinaria: En relació a la restitució dels principals espais de titularitat municipal afectats, actualment s’està treballant en cercar una nova ubicació del local de l’Associació de Defensa Forestal (ADF) de l’Espluga de Francolí, per tal que aquesta entitat, que va perdre el magatzem i tot el seu material, pugui acabar de recuperar la seva activitat disposant d’un nou magatzem.

La riuada també es va endur un dels magatzems de la brigada municipal, però ja estava prevista la compra d’un nou magatzem i aquesta es va agilitzar igual que el trasllat de material i adequació d’aquest, que ja està en ple funcionament. També s’està treballant per adquirir part de la maquinaria de la brigada municipal que es va endur el riu, en pocs dies es rebrà un dumper, un camió petit, un grup electrogen i diversa maquinaria petita.

Pel que fa a la zona d’esbarjo, parc infantil, zona de tallers escolars i zona d’autocaravanes. Ara per ara no s’han fet accions per restituir aquests equipaments al mateix lloc i s’estan utilitzant espais alternatius per dur a terme les activitats. Pel que fa a la zona d’autocaravanes l’Ajuntament de l’Espluga n’haurà d’assumir el cost de la restitució i es valorarà si aquest pot entrar en el proper pressupost municipal del 2021. Pel que fa al tram urbà del riu Francolí pel seu pas per l’Espluga, l’Ajuntament té previst replantejar aquest espai i convertir-lo en una zona oberta i respectuosa amb el curs del riu.

Zona del Parc Fluvial un any després. Imatge: Josep Morató

També cal esmentar que, a petició de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, l’ACA va fer un estudi de capacitat hidràulica del pont de la Font Baixa. Amb els resultats, l’Ajuntament va demanar a la Generalitat que estudiés quines maneres hi havia per incrementar la capacitat hidràulica d’aquest pont. Actualment la brigada municipal de l’Ajuntament de l’Espluga està treballant a la bassa d’en Jan, recuperant el mur lateral i també ballant aquesta bassa. En els propers dies es preveu seguir amb les tasques de reparació dels danys a la zona de l’Avinguda Catalunya, la Font Major i la Font Baixa. I també es procedirà a ballar el que fins ara era la part infantil del Parc Fluvial.

ÀUDIO: Vidal explica que ara la Generalitat està fent un estudi sobre el pont de la Font Baixa

Bassa d’en Jan un any després. Imatge: Josep Morató

Recupera l’entrevista a l’alcalde de l’Espluga, Josep M. Vidal, al progrma Altaveu d’aquest dijous on es fa balanç d’aquest any de la riuada del Francolí.