Han transcorregut 12 mesos des d’una riuada històrica que va provocar danys personals i materials inoblidables pels municipis de la comarca per on passa el Francolí. Un any després resten encara dues persones desaparegudes, un camioner belga que dormia a l’Espluga i una veïna de Vilaverd que vivia en un bungalou, a més recordar que van morir 4 persones.

Els rastres de devastació, naturalment, encara són ben presents però si que és cert que la natura ha obert pas. Tanmateix, l’estampa de la llera del Francolí ha canviat, d’estar completament plena de troncs, vegetació i runa a veure’s extremadament buida, quasi sense arbres. El verd, però, ja torna a rebrotar a l’entorn del riu, on un any enrere tot era en marró monocolor.

GALERIA D’IMATGES DE LA RIUADA

23 d’octubre de 2019 – Imatge: Adrià Roca

GALERIA D’IMATGES UN ANY DESRPÉS DE LA RIUADA

Un any després de la riuada del Francolí (Imatge: Pep Morató)

Ajudes que no arriben

Les poblacions més afectades reclamen, 12 mesos després, les ajudes i denuncien que han hagut d’afrontar moltes reparacions amb pressupost municipal. Els danys pel desbordament del riu es van comptabilitzar en milionaris. A més a més, el Govern va declarar els municipis afectats com a zona catastròfica, amb el que prometia unes ajudes milionàries que serien enviades amb una col·laboració del 50% del govern de l’Estat. 

Després de la riuada, el coronavirus

L’actual crisi sanitària provocada per la pandèmia ha complicat les tasques de rehabilitació de les zones afectades i també com dèiem les prioritats que té l’Estat. Tot i aixì, el que més ha afectat del coronavirus ha estat a les empreses afectades per la riuada com per exemple els dos restaurants que un any després tornen a veure el seu restaurant tancat, aquest cop no per tenir troncs a l’interior de l’establiment sinó per les mesures del govern per parar la propagació del virus.

Actes en record de les víctimes

A la una del migdia, l’Ajuntament de Montblanc ha organitzat un acte institucional al Pont Vell en petit comitè, amb restriccions d’afluència a causa de la pandèmia, en què parlaran els alcaldes dels sis municipis de la Conca afectats, i en què també seran presents representants dels cossos de seguretat i d’emergències, a més d’organitzadors del voluntariat.

A les vuit del vespre, l’Ajuntament de l’Espluga ha convocat un acte institucional a la Font Baixa que aprofitarà per inaugurar un monument en record a les víctimes mortals i persones desaparegudes. La Riuada Solidària aprofitarà l’acte per estrenar també una placa en agraïment a la solidaritat rebuda en els dies, setmanes i mesos posteriors. L’acte tampoc serà obert al públic per les restriccions arran de la pandèmia, però es podrà escoltar en directe per l’Espluga FM Ràdio.

Com es va viure la nit de la riuada per Whatsapp?