Tercer volum de la Història de la conca de Barberà (Imatge: Àlex Rebollo)

El catàleg digital de Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili ha incorporat recentment el tercer volum de la ‘Història de la Conca de Barberà‘ dedicat a la cultura tradicional i popular i que se suma als dos anteriors dedicats a  la Història de l’Art i la Prehistòria, respectivament.

Aquesta obra, editada pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà amb el suport de la Diputació de Tarragona i coordinada per Joan Fuguet i Carme Plaza, repassa diferents aspectes de les festes, la vida associativa, i la llengua oral i escrita a la comarca, a través d’apartats temàtics i fotografies.

Un llibre organitzat en tres grans apartats

Aquest llibre està organitzat en tres grans apartats que tenen com a línia argumental les diferents expressions culturals de pertinença a una comunitat, articulades en diferents camps: les festes, la vida associativa i la llengua. En el primer apartat, dedicat a les festes, es comença per les tradicionals que segueixen el cicle de l’any, des de Nadal a les Festes Majors, de les celebracions consuetudinàries de pobles, com els aplecs i romiatges a les més recents que, tanmateix, han adquirit el caràcter tradicional tot i ser de nova creació.

El segon apartat està dedicat a la vida associativa. Els jocs, els balls i les orquestres, els grups de teatre d’aficionats són manifestacions que defineixen i alhora cohesionen els pobles. Finalment, el tercer apartat està dedicat a la llengua com a factor de cohesió i d’identitat d’una comunitat. En aquest cas tant la llegua oral com l’escrita compateixen el mateix aparta, inclús s’ha introduït un apartat sobre la literatura escrita per autors de la Conca des de l’Edat Mitjana fins als nostres dies.  

Amb el nou format digital, incorporat al portal de llibres d’accés obert de Publicacions URV, es permet la descàrrega de forma totalment gratuïta d’aquest nou volum, amb la intenció de posar-lo a l’abast de totes aquelles persones interessades.