Degut a la situació actual s’ha tornat a ajornar el IV Congrés de Pastorets de Catalunya que s’anava a celebrar, en un inici els dies 12, 13 i 14 de març de 2020 i que es van ajornar fins als dies 19, 20 i 21 del març de 2021. Els Pastorets de l’Espluga han avançat a l’EFMR, que es tornarà a suspendre la celebració del Congrés que quedarà ajornada, molt segurament, al març de l’any 2022.

La decisió està actualment en mans de la junta i s’ha de retransmetre a la coordinadora de pastorets de Catalunya per fer oficial la decisió. En qualsevol dels casos, el IV Congrés de Pastorets se celebrarà a l’Espluga de Francolí, grup organitzador de l’esdeveniment, en el moment que sigui favorable segons la situació sanitària. Aquesta decisió se suma a la suspensió de la celebració bianual dels Pastorets que s’havia de realitzar aquest nadal.

Des dels Pastorets de l’Espluga recorden que la primera suspensió, tres dies abans de la seva celebració, va significar un cost econòmic important, ja que tot i la disposició de tots els implicats, l’organització comptava amb restaurants, hostalatge i material tecnològic per realitzar la troba, entre d’altres.

ÀUDIO: Josep M. Mercadé, membre dels Pastorets de l’Espluga, explica el que va significar suspendre el Congrés al març

El IV Congrés està organitzat per la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i els Pastorets de l’Espluga de Francolí, amb el suport de l’Ajuntament de l’Espluga. L’última edició de la cita que reuneix entitats de cultura popular del país va ser el 2009 a Mataró.