El Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat ha presentat aquesta setmana el balanç de visitants durant l’estiu als espais naturals protegits que gestiona el mateix Departament on s’ha pogut constatar com el Paratge Natural D’Interès Nacional de Poblet ha rebut durant aquest estiu el doble de visitants.

Durant el juliol, al Paratge Natural de Poblet l’augment ha estat molt considerable segons el Departament amb el 133% més de trànsit, sent l’espai que ha tingut un augment més exponencial de tot Catalunya. Les dades són d’afluència de vehicles i també ho demostren durant l’agost amb l’increment del 88%.

Des del Departament expliquen que hi ha hagut un increment “exponencial” de visitants en molts espais naturals especialment aquest estiu, tot i que ha assegurat “no és una situació nova, sobretot en indrets i dies molt concrets”. Ha relacionat l’augment amb la pandèmia de la COVID-19, per una necessitat social de sortir d’àrees urbanes i anar a la natura després del confinament, i per les limitacions del turisme transfronterer, que ha fet que la ciutadania busqui destinacions més pròximes.

Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, ha assegurat que s’han produït una sèrie de disfuncions a conseqüència d’aquests increments, i que “cal més recursos materials, econòmics i humans dels quals hem tingut fins ara per fer-hi front“. En aquest sentit, ha assegurat que “l’Agència de la Natura i el Fons del patrimoni natural i la biodiversitat són dues eines que fa anys que reclamàvem, imprescindibles per a respondre a aquestes necessitats”. Això permetrà disposar de “recursos suficients i estables per donar les respostes que la ciutadania demana, i oferir un bon servei controlant actituds i comportaments no adequats”. En aquest sentit, ha afirmat que “la idea és que els Fons de patrimoni natural sigui una realitat l’1 de gener de 2021”.