Aquest Nadal no hi haurà Pastorets a l’Espluga de Francolí, ho ha acordat l’agrupació organitzadora de les representacions amb l’Ajuntament de l’Espluga justificant la decisió per responsabilitat i perquè els protocols actuals no són compatibles amb l’activitat del teatre popular. A més, l’espectacle que se celebra cada dos anys havia de renovar els actors i actrius, però tot plegat es considera inviable a hores d’ara a causa de la incertesa actual.

De fet, Tratea Teatre del Casal ja havia plantejat una edició adaptada de la representació tradicional, seguint els criteris marcats per la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, amb limitacions d’aforament i reduïnt considerablement l’equip a una vintena de persones, quan habitualment se supera el centenar de participants. En tot cas, l’agrupació explica que això suposava preparar una versió nova amb un esforç extra que podia ser en va a causa de l’evolució de la pandèmia.

La representació afrontava una renovació dels actors i actrius

El Lluquet i el Rovelló en una de les escenes de la representació del 2018 (Foto: Gerard Bosch)

A més a més, l’espectacle biennal encarava enguany un repte important com és la renovació dels principals personatges de l’obra. Després del comiat, el 2018, dels actors que havien encarnat des de l’any 2000 els personatges de Lluquet i Rovelló, aquesta temporada s’havia previst una renovació i rejoveniment total de l’elenc d’actrius i actors, suposant un canvi generacional i total de tots els personatges. Sota la nova direcció artística d’Ester Majós ja s’havia començat a treballar des del juny en la selecció dels nous actors i actrius i, fins i tot, en la interpretació d’alguns dels papers. Tot i així, els assajos es mantindran si ho permet la pandèmia treballant amb el nou equip durant el 2021, a l’espera que s’estudiïn noves dates o actes alternatius.

Propera fita, el IV Congrés

L’altre esdeveniment que segueix pendent al calendari és el IV Congrés de Pastorets de Catalunya que s’havia de celebrar a l’Espluga el 12, 13 i 14 de març de 2020, i que es va ajornar per la pandèmia al 19, 20 i 21 de març de 2021. El programa d’actes previst per la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i els Pastorets de l’Espluga inclou nombrosos tallers formatius, ponències, actes culturals i descobertes del territori.