El nou servei de recollida de residus a la Conca de Barberà ja està en marxa. Aquest mes de setembre s’han iniciat les actuacions per canviar definitivament el model de recollida de brossa de la comarca amb dos sistemes diferents: El servei porta a porta i els contenidors intel·ligents. Per diferenciar-los, el primer es trobarà als nuclis de ciutats més grans i el segon als nuclis agregats o a pobles de més petites dimensions.

El servei porta a porta pels municipis més grans

Els municipis de més densitat i amb un centre històric disposaran d’un servei porta a porta per la part més cèntrica de la ciutat. Aquest servei s’iniciarà a l’octubre en municipis com l’Espluga de Francolí, Montblanc, Vimbodí i Poblet, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Barberà de la Conca i Vilaverd.

Tots els municipis disposaran durant aquest mes de setembre i principis d’octubre de punts informatius on es podrà realitzar la recollida del material necessari per iniciar el nou sistema. A més, els usuaris del porta a porta es poden donar d’alta a l’aplicació APP CIVIWASTE per tal de fer ús del servei com la recollida de voluminosos, recollida de poda, gestió d’incidències i pèrdua de material, entre d’altres.

Punts d’informació i de recollida de material per municipis (Imatge: Consell Comarcal de la Conca de Barberà)

Quin serà el funcionament dels contenidors intel·ligents?

El passat 17 d’agost ja es va iniciar el canvi de contenidors a la comarca que es farà progressivament fins a finals d’octubre. El funcionament d’aquest nou sistema serà el següent: Els contenidors de resta i l’orgànic funcionarà amb una aplicació mòbil o una targeta per poder-los obrir.  Els altres contenidors (envasos, vidre i paper) estaran oberts com fins ara. Aquest tancament no serà activat fins que la majoria de la població de cada nucli disposi de l’aplicació o de la targeta.

Cada targeta o aplicació està associada a un habitatge, és a dir, a una adreça, de manera que les dades amb les quals es treballa són les mateixes que les actuals, les de la taxa d’escombraries, i se’n garanteix la seva protecció. D’aquesta manera els ciutadans de cada població han de realitzar la targeta o descarregar l’app tal com s’indica en els punts informatius que s’han instal·lat en els municipis participants.

El tancament de cada municipi es farà en funció del percentatge d’entregues de les targetes i d’altes d’APP i es preveu començar a tancar a partir del 14 de setembre progressivament diferents municipis, començant per Vallclara, Montbrió i Ollers, que tenen la majoria de la població amb la tecnologia donada d’alta. Fins al moment, ja s’ha donat d’alta més del 60% de la població i des del Consell Comarcal demanen que aquells que encara no s’hagin adherit al nou sistema ho facin el més aviat possible.

Mapa dels serveis de recollida de deixalleries que oferirà cada municipi de la Conca de Barbera (Imatge: Consell Comarcal)