Els equipaments turístics municipals gestionats per l’àrea de Turisme de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí han fet front a un estiu totalment atípic i incert però que malgrat tot ha permès la mobilitat del turisme de proximitat. Molt possiblement la situació d’incertesa, la implementació de restriccions i mesures per la Covid-19 han fet augmentar molt notablement les consultes a l’Oficina de Turisme de l’Espluga, que ha atès el doble de consultes de l’any passat durant els mesos de juliol i agost. S’ha passat de gestionar 858 consultes l’any 2019 a 1.616 l’any 2020. Aquest fet també es pot haver vist augmentat tenint en compte que l’Oficina de Turisme Comarcal situada a Poblet no ha estat oberta al públic.

Gairebé la totalitat de consultes s’han atès en català (un 96%) ja que el 97% de les consultes han estat fetes per persones provinents de Catalunya, principalment de les províncies de Barcelona i Tarragona. Més del 50% de les consultes s’han fet per telèfon o per mitjans electrònics, tot i així, unes 700 s’han formalitzat de manera presencial.

Fassina Balanyà (Imatge: Pep Morató)

2.600 visitants menys visitants a les Coves de l’Espluga

La situació de la pandèmia estableix una sèrie de mesures de seguretat i higiene que s’han implementat en tots els equipaments turístics municipals amb l’objectiu de vetllar per la salut dels usuaris i treballadors/es. En el cas de les Coves de l’Espluga, en tractar-se d’un espai de dimensions reduïdes i sense possibilitat de ventilació ha calgut controlar molt els aforaments per vetlla perquè tothom pogués mantenir la distància de seguretat durant tot el recorregut. Aquest fet ha obligat a reduir molt els grups i a no poder assumir tants visitants com en una situació habitual, provocant fins i tot que en algunes setmanes les reserves prèvies ja estiguessin esgotades a dos dies vista.

Imatge: Coves de lEspluga

La Fassina Balanyà augmenta un 59.13% els visitants i la Ruta Templera es mantenen

L’antiga destileria d’aiguardent de la Fassina Balanyà ha acollit un total de 584 visitants durant els mesos de juliol i agost, un total de 217 persones més que en el mateix període de l’any 2019. Aquest augment s’ha vist reflectit principalment durant el mes d’agost i es relaciona amb les visites derivades de l’exposició “El meu tatuatge és la terra” de Josep Guinovart, impulsada pel Museu de la Vida Rural però que també hi ha algunes obres a la Fassina Balanyà. I també, amb l’estrena de l’entrada conjunta entre la Fassina Balanyà i el Museu de la Vida Rural, que permet visitar els dos espais amb una única entrada

Pel que fa a la Ruta Templera i Hospitalera, aquesta també s’ha vist limitada pel que fa al nombre de persones per grup degut a la Covid-19 i a que transcorre per espais petits. Tot i així, s’han mantingut els visitants, amb 210 persones entre els mesos de juliol i agost.

Per últim, 236 persones han realitzat la Ruta Aventura de les Coves de l’Espluga, un 10% menys que l’any passat durant els mesos de juliol i agost.

Imatge: LEspluga Turisme