La Conca de Barberà engegarà el sistema de recollida de residus aquesta tardor i en concret, l’Espluga de Francolí ho farà el 19 d’octubre, segons ha pogut l’EFMR. La mesura serà efectiva a tot el municipi, per això els ciutadans tenen els dies 6, 7, 8, 9, 10, 13 i 14 d’octubre, de 10 a 13 i de 16 a 19 hores, per recollir al vestíbul del Casal el material previ a l’inici del nou sistema de recollida. Per fer-ho, els afectats rebran una carta amb una butlleta durant els propers dies que s’haurà de dur al Casal, on se’ls farà entrega del Kit corresponent.

Els primers municipis a iniciar aquest nou servei seran Santa Coloma de Queralt i Serral, que ja a principis d’octubre implementaran el nou sistema. En canvi, l’Espluga de Francolí i Vimbodí i Poblet seran els últims municipis a iniciar la recollida, que en el cas de l’Espluga serà efectiva a partir del 19 d’octubre.

La implantació del porta a porta a la Conca de Barberà forma part d’un pla de gestió de residus comarcal, dissenyat pel Consell Comarcal i tots els ajuntaments de la comarca, que inclou dos models de recollida: el porta a porta i el tancament dels contenidors de resta i d’orgànica. En aquest segon cas, els contenidors s’aniran posant en funcionament en base al percentatge d’entrega i donats d’alta en una aplicació específica anomenada ‘civiwaste’.

Durant l’any 2019 ja es va realitzar una prova d’aquest sistema al centre històric de Montblanc, segons la qual es va extreure que la recollida selectiva havia augmentat fins a un 80%, mentre la resta del municipi tenia una xifra del 50%. També es van reduir els impropis de la matèria orgànica, passant del 15% a un 4%. Unes xifres que demostren, segons el Consell Comarcal, les millores que el nou sistema de reciclatge aportarà a la comarca.