El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dijous el Reial decret segons el qual es posa en marxa un règim d’ajudes a entitats locals per la recuperació de les zones sinistrades en els diversos temporals que es van produir durant l’any passat i inicis d’aquest 2020. Decret que afecta l’Espluga de Francolí, entre altres municipis de la Conca de Barberà, degut a les destrosses que es van produir l’octubre de 2019 amb l’arribada del temporal Dana i més endavant, el gener de 2020 amb els danys causats pel temporal Glòria.

El pressupost total entre tots els temporals arriba als 226 milions d’euros a tot el país, dels quals el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública aportarà la meitat, 113 milions d’euros.

Segons aquesta última publicació governamental, es podrà concedir una subvenció de fins al 50 per cent del cost de reparacions dels projectes que portin a terme els ajuntaments, les diputacions provincials, els consells, les comarques o les comunitats autònomes, entre d’altres. En aquestes reparacions s’inclouen les obres d’arreglar i reconstruir infraestructures, equipaments o instal·lacions i serveis de titularitat municipal i de la xarxa viària dels consells i capítols insulars.

La mesura inclou tot tipus de danys causats per temporals de pluges torrencials, neu, calamarsa i vent, inundacions, desbordaments de rius i torrents, pedra, fenòmens costaners i tornados, així com incendis forestals o altres fets catastròfics esdevinguts des del dia 1 d’abril de 2019 fins a la seva entrada en vigor.

Imatge: Adrià Roca

Un decret d’ajudes que arriba 10 mesos tard

La publicació del Reial decret d’ajudes per la riuada del Francolí ha arribat deu mesos després dels aiguats i amb reclamacions per part dels alcaldes de la comarca, ja que se’ls havia promès, com en el cas del Decret de Múrcia, la publicació d’aquest decret seria en pocs mesos.

Compareixença conjunta dels 6 alcaldes de la Conca de Barberà afectats per la riuada i el president del Consell Comarcal el 1 de gener (Imatge: Gerard Bosch)