Els allotjaments de l’Espluga de Francolí fan, amb dades provisionals, un balanç desigual de què portem d’estiu, afectat per la pandèmia de la Covid-19: alguns hotels constaten que podria ser la millor temporada dels darrers anys, mentre que en canvi d’altres parlen del pitjor estiu.

El que sí que estan d’acord tots ha estat que el turisme estranger s’ha enfonsat amb molt poques reserves, en canvi el local sobreviu amb reserves d’última hora i d’estades curtes, principalment ha estat gent de Catalunya.

Alguns allotjaments parlen del 100% d’ocupació

Tot i això, el turisme d’aire lliure i establiments rurals ha estat l’opció del turisme interior i familiar, que ha afavorit a la comarca que en alguns llocs ha fregat el ple. A l’Espluga, les ocupacions han estat entre el 30 i el 100% en els allotjaments de turisme rural durant aquestes primeres setmanes d’agost.

L’Hotel de Villa Engracia de les Masies de l’Espluga ha estat una de les destinacions més triades per fer-hi unes vacances condicionades per la Covid. El seu director, Tino Moya, explica que “anem pel camí de què sigui un dels millors anys en allotjament.” Les dades d’aquest agost marquen que molts dies han estat del 100 % i el pitjor dia al voltant del 80% d’ocupació.

Segons el director, l’oferta de natura i tranquil·litat els ha salvat la temporada a molts allotjaments de la comarca. En general, una temporada atípica per l’alerta sanitària, que no convida a fer les vacances lluny de casa.

ÀUDIO: Tino Moya, director de Villa Engracia, parla de què pot ser dels millors anys

Altres allotjaments turístics de la comarca han fregat el 100% d’ocupació durant aquest cap de setmana de l’Assumpció, tot i això les altres setmanes els allotjaments han tingut una mitjana de 30% d’ocupació. Durant aquest estiu també cal remarcar una altra dada dels allotjaments i és que en molts casos han estat treballadors els que s’han quedat. És el cas de l’Hostal del Senglar que durant aquest juliol el 90% de les persones que s’han allotjat a l’hostal eren treballadors, d’aquests el 80% eren treballadors d’empreses que estan construint el túnel del coll de Lilla.

ÀUDIO: Carme Garcia, responsable de l’Hostal del Senglar, parla sobre l’ocupació d’aquest juliol

ÀUDIO: Garcia explica com ha estat l’ocupació aquest cap de setmana

Un estiu sense el mercat internacional

Piscina del càmping de Montblanc: Imatge: Càmping Montblanc Park

Mentrestant, el càmping Montblanc Park se situa per sota dels nivells d’altres estius i, en gran part, es deu a la falta del turisme internacional. En aquest equipament, un dels més grans del territori, el visitant francès és el més important i aquest estiu ha estat residual a causa de les recomanacions de no viatjar a Espanya. En canvi, el càmping sí que experimenta un repunt d’usuaris de proximitat. En declaracions a l’EFMR.cat, el director del Montblanc Park, Wallid Hanini, assegura que l’ocupació ha crescut aquest agost respecte al juliol, quan estaven al 35%, i es mostren satisfets amb un estiu que preveien encara pitjor.

ÀUDIO: Wallid Hanini, director del càmping, explica com estan vivint aquests dies

ÀUDIO: El director del càmping lamenta la pèrdua del turisme internacional