Montblanc viurà del 4 a l’11 de setembre una Festa Major atípica, amb els actes més “essencials”. Així ho ha anunciat l’Ajuntament de Montblanc, que ha preparat un programa amb actes per a tots els públics, amb aforament limitat i on caldrà inscripció prèvia, siguin o no de pagament.

La situació sanitària actual ha fet canviar de dalt a baix el programa, d’on desapareixen clàssics de la festa com el Beu les Bèsties, la Convidada dels Veguers o els correfocs. En canvi, es manté l’estructura essencial de la Festa Major, una ballada del seguici al complert i també l’actuació del seguici petit, així com alguns concerts amb aforament limitat.

La principal novetat de la Festa Major serà la ubicació de bona part dels actes, que es faran a la plaça de Sant Francesc, on el distanciament entre persones es pot garantir més que no pas a la plaça Major. De fet, Sant Francesc acollirà la única ballada del seguici festiu, que tindrà lloc el dia 8 de setembre, dia gran de la Festa Major, a la tarda. A dos quarts de sis tindrà lloc la missa en honor a la patrona a la plaça del Santuari de la Serra i després els elements del seguici faran un ball cada un a l’escenari de pedra de la plaça de Sant Francesc. Serà la primera vegada que, per la Festa Major, el seguici no actui a la plaça Major. També es recomana que la gent faci inscripció prèvia, com a la resta d’actes de la festa.

També s’ha mantingut al programa l’actuació del seguici petit, que tindrà lloc el dia 9 de setembre a la tarda, en aquest cas al passeig Joan Martí Alanis, al Foradot. La tarda infantil es completarà amb el concert dels Reggae per Xics i també caldrà inscripció prèvia.

Laura Pelay, pregonera de la Festa Major

El tret de sortida oficial de la Festa Major de Montblanc 2020 es farà el 7 de setembre amb el pregó, que enguany anirà a càrrec de la montblanquina Laura Pelay, directora general del Departament de Salut de la Generalitat. L’Ajuntament ha considerat que serà una manera també de fer un reconeixement a la feina feta en la crisi sanitària de la Covid-19. Tindrà lloc a les 11 del matí a claustre de Sant Francesc.

Abans, el dia 5 de setembre, hi haurà el ple d’honors i distincions, on es reconeixeran els 25 anys de l’Associació de Pessebristes i també els serveis sanitaris i entitats que han treballat en la lluita contra la Covid-19.

Laura Pelay, pregonera de la Festa Major 2020 de Montblanc

Els Pets i Ítaca Band, caps de cartell de la festa major musical

La Festa Major tindrà diverses sessions musicals, on també es compliran totes les mesures de seguretat. Els Pets protagonitzaran el principal concert de la Festa Major el dia 9 de setembre a la plaça de Sant Francesc, amb Joan Masdéu com a teloner. Les entrades costaran 6 euros anticipada i 10 a taquilla. L’endemà, el dia 10, Ítaca Band actuarà a Montblanc, a la plaça de Sant Francesc, amb entrades al preu simbòlic d’1 euro.

En l’àmbit musical destaca també el concert de Maria Jacobs el 4 de setembre al Centre Cultural Sant Jordi, la cantada d’havaneres amb Havana Vieja el 5 de setembre a Sant Francesc, el concert de Sardanes amb la cobla Reus Jove el 6 de setembre a Sant Francesc o el concert d’Anna d’Ivori en acústic del 7 de setembre al Centre Cultural Sant Jordi. El dia 8 el grup ‘Q-Voce’ farà un concert a Sant Francesc.

Un programa amb actes per a tots els públics

Els actes de la Festa Major 2020 començaran ja el dia 3, on destaca la presentació de les conclusions dels treballs arqueològics del Portal de Sant Francesc. L’endemà, el dia 4, tindrà lloc la gala literària d’entrega dels premis ‘Vila de Montblanc’.

El dia 5 hi haurà l’estrena oficial del Ball de Gitanes i Gitanos de Montblanc, que estaran apadrinats per les colles de Reus i La Selva del Camp. El dia 7 també estaran els versots a la plaça Major, un acte que a partir d’ara es farà cada any abans de la salve. El dia 6, d’altra banda, tindran lloc les 48enes Jornades Internacionals Folklòriques i la Festa Major acabarà el dia 11 de setembre amb l’acte comarcal de la Diada i amb un castell de focs a la nit.

Prèviament, el dia 21 d’agost, s’inauguraran dues exposicions. Una a la Sant Sant Jordi del claustre de Sant Francesc de Rebeca Muñoz, i una altra a l’església de Sant Francesc amb l’obra del montblanquí Gerard Castellví. Les dues es podran veure fins al 13 de setembre.

Entrades a partir d’aquest dimarts 12 d’agost

Les entrades i inscripcions per als actes es podran fer a partir d’aquest dimarts 12 d’agost. Es podran comprar i reserva on-line a través del web de l’Ajuntament de Montblanc. Del 12 al 26 les entrades es vendran exclusivament per als residents i empadronats a Montblanc, i a partir del dia 27 es vendran la resta d’entrades a gent de fora del municipi.

Per aquells que tinguin dificultats per fer els tràmits on-line, la Comissió de Festes estarà els dies 18, 19, 25 i 26 d’agost de 6 a 9 del vespre a l’Ajuntament per poder resoldre dubtes i ajudar a comprar entrades i reservar espais.

La regidora de festes, Judit Pere, ha insistit que “és molt important que tothom tingui un bon comportament, que s’uilitzi la mascareta a tots els actes i que la gent faci la reserva del seu lloc per assistir als actes”. També ha destacat que el programa pot patir canvis si la situació sanitària empitjora.

Una Festa Major diferent amb un cartell diferent

Enguany el cartell de la Festa Major està protagonitzat per un pare i la seva filla al coll, d’esquena, amb la samarreta de la Festa Major i la mascareta, participant en algun dels actes de la Festa Major. La mascareta, símbol de la situació sanitària que vivim, també apareix a les lletres del cartell. Ha estat dissenyat per Xavier Iborra de Crea2.