La DO Conca de Barberà es prepara per iniciar la campanya de verema en poques setmanes. Serà una de les més complicades i diferents que s’han viscut tant en la recollida de raïm com per a la producció i comercialització del vi.

Enguany la campanya vindrà marcada pel míldiu que ha afectat en diferents graus les parcel·les de la comarca, si fa unes setmanes la DO Conca era una de les menys afectades de tot Catalunya, ara, la cosa ha canviat, ja que el desenvolupament de la vinya a la Conca és més tardà i se n’ha ressentit aquests últims mesos.

Les glaçades de finals de març també van provocar greus danys a les vinyes de la Conca de Barberà. Les vinyes de trepat i macabeu van ser les més malmeses.

Com explica a l’EFMR el president de la DO Conca de Barberà, Bernat Andreu, la quantitat de raïm es preveu “curta” en aquesta verema. Tot i això, de moment els números són aproximats i s’haurà de veure quina afectació concreta ha tingut el míldiu i les glaçades en el moment de la collita. “Es podrien fer estimacions que entre el 20 i el 40% de reducció de la verema”.

ÀUDIO: Bernat Andreu, president de la DO Conca de Barberà, fa una aproximació de la verema d’enguany

Està previst que d’aquí a unes setmanes ja es comenci a veremar algunes varietats foranies, però el gruix de les varietats tradicionals no arribaran fins a principis de setembre.

Incertesa en la comercialització del vi a causa de la Covid-19

L’aturada de vendes per la covid també genera incertesa en quin serà el volum de vi que els cellers de la Conca de Barberà necessitaran per fer front a la demanda.

Ajuts per compensar les pèrdues econòmiques conseqüència del míldiu

Precisament, per fer front a les conseqüències de l’atac de la malaltia del míldiu a les vinyes, el Departament d’Agricultura destinarà un pressupost a l’entorn dels 13 milions d’euros en ajuts que serviran per fer front a les conseqüències de l’atac de la malaltia del míldiu a les vinyes.

Aquests ajuts tindran caràcter de subvenció i serviran per compensar les pèrdues econòmiques de les explotacions vitícoles durant la campanya 2020-2021 que hagin experimentat un decreixement del rendiment mitjà de la declaració de collita de 2020 d’un mínim del 55% respecte de la campanya 2019 a conseqüència de la proliferació del míldiu a les vinyes a causa de les condicions meteorològiques.