L’Associació de Micropobles de Catalunya argumenta que està a favor del canvi de model energètic, però que aquest canvi de les energies renovables no s’ha d’aconseguir “ni qualsevol preu ni de qualsevol manera”. Des de l’associació manifesten que la transició energètica es faci cap a un model que sigui distribuït i participat.

En un comunicat l’Associació de Micropobles de Catalunya remarquen que no hi ha un programa definit ni s’ha implementat cap pla estratègic per tal d’assolir que el 2030 es cobreixin el 32 % de les necessitats energètiques a partir de fonts renovables, marcat per la Unió Europea.

També denuncien que s’està repetint el vell model de sistema centralitzat, el de les grans empreses que aterren al territori per fer els seus negocis sense tenir en compte els llocs i els seus habitants. Repercutint a què no es plantegin els aerogeneradors de manera equilibrada.

L’Associació també informa que Catalunya és un país deficitari en producció alimentària, ja que només produeix al voltant del 8 % de tota l’alimentació que consumeix important el 92 % restant pel que, en previsió a futures necessitats, “no ens podem permetre cedir espais de cultiu”, en referència a les grans produccions d’energia fotovoltaica.