La cultura és l’eix fonamental en el procés de canvi per a la transformació social i les experiències transformadores ens ajuden a comprendre i actuar de manera crítica en la societat en la que vivim i connecten la reflexió amb l’acció. Sota aquesta premissa, el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí ja fa molt de temps que treballa creant activitats i propostes amb l’objectiu de generar reflexió entre la societat i promoure el pensament crític a través de l’educació cultural. Així és com neixen les quatre Propostes singulars que el Museu i altres agents del territori posen en marxa aquest agost i que estaran disponibles durant tot l’any.

Les propostes estan pensades per a grups reduïts, amb guies experts durant tot el recorregut i tenen l’objectiu de connectar turisme, cultura i sostenibilitat.

Cultura ecològica

Es tracta d’una experiència que té dues versions: una per a públic familiar i l’altra per a públic general. Ideada pel Museu de la Vida Rural, Drac Actiu, Fet a la Conca i Còdol Educació, l’objectiu és fomentar l’ecologia cultural, entenent que la sostenibilitat passa per un canvi en els nostres valors culturals. L’experiència comença amb una visita temàtica al Museu de la Vida Rural per mirar i aprendre del nostre passat. En la versió familiar, l’experiència continua amb una visita a càrrec de Drac Actiu que ens endinsa en l’apassionant món de les abelles per conèixer, protegits amb vestits, el seu funcionament com a ecosistema sostenible i el seu paper clau per a la humanitat.

En la versió per a públic general, la visita continua amb una ruta en bicicleta elèctrica, també a càrrec de Drac Actiu, pel voltant del riu Francolí, passant pel Monestir de Poblet i pels paisatges que ofereix la Conca de Barberà. Aquesta versió compta també amb un tast de productes de proximitat de la cooperativa Fet a la Conca.

Elogi de la lentitud

Una experiència que ens convida a aturar-nos, a desconnectar del ritme frenètic del nostre dia a dia i a gaudir de les petites coses. El Museu de la Vida Rural ha creat una experiència que posa en valor els ritmes vitals, el nostre vincle amb la natura, amb la terra, amb l’agricultura i amb la cultura. Una activitat per assaborir els petits instants de la vida com fer-se una fotografia, però amb una càmera del segle XIX. Una proposta que ens convida a prescindir del mòbil durant unes hores i a ser partícips al 100% de l’experiència.

Esperit de vi

Una experiència ideada pel Museu de la Vida Rural, la Fassina Balanyà, el celler Vidbertus, la DO Conca de Barberà i Còdol Educació i que és un viatge al món del vi a través de la seva història i el patrimoni cultural. Producte bàsic de l’agricultura mediterrània, el vi té molt a veure amb el que som com a societat. Una experiència que ens mostra les seves singularitats, que ens parla de la fil·loxera, de l’associacionisme, de la importància de l’aiguardent, del present i del futur. Un recorregut que comença al Museu, continua a la Fassina i acaba al celler Vidbertus, on finalitza la jornada amb una degustació de vins.

Les quatre propostes singulars es posen en marxa aquest mes i cada dissabte d’agost se n’ha programat una d’elles. Les entrades estan ja a la venda des de la pàgina web del museu.

Cadascuna de les activitats es farà en grups reduïts amb la finalitat de garantir la seguretat però també amb l’objectiu de convidar a l’usuari a viure l’experiència d’una forma més personal i autèntica. El Museu de la Vida Rural i la resta d’organitzacions vinculades al projecte posen èmfasi en la voluntat de continuar creant noves propostes que contribueixin en l’educació cultural per la sostenibilitat i en treballar per connectar turisme, cultura i sostenibilitat a la Conca de Barberà.