L’Espluga de Francolí ha viscut una edició de la Festa Major 2020 marcada per la pandèmia, amb actes de carrer amb aforament limitat que han permès a la ciutadania poder-ne gaudir d’una forma diferent. L’Ajuntament de l’Espluga va decidir tirar endavant l’edició d’enguany de la Festa Major malgrat les limitacions marcades per la Covid-19.

Des de la regidoria de cultura i festes es valora positivament el desenvolupament dels actes i la corresponsabilitat de la ciutadana. Enric Mercadé, regidor de cultura i festes remarca que ha estat complex gestionar l’organització prèvia de la Festa Major, que es prepara amb molts mesos d’antelació, fet que dificulta una adaptació de format. Tot i així i malgrat la incertesa de la situació actual i la normativa canviant, es va fer reformular la programació en diverses ocasions, adaptant-la a la situació de les setmanes prèvies. Mercadé assegura que he estat un encert tirar-la endavant de manera adaptada i en format reduït, fet que he permès a la gent participar dels actes programats amb totes les mesures de prevenció.

La majoria d’actes han funcionat amb inscripció prèvia i tenien un aforament limitat, fet que ha complicat l’organització i participació en alguns esdeveniments, però que han permès garantir les mesures de prevenció que es recomanen des de la Generalitat de Catalunya. L’inici oficial de Festa Major es va donar dijous 30 de juliol amb el pregó de Festa Major a càrrec de l’arqueòleg Josep Maria Vergès Bosch i el mateix dijous també hi va haver el concert d’havaneres. Divendres es va mantenir un dels actes més tradicionals de la festa, com és el concert-vermut solidari, on hi van participar més de 200 persones. 

La cultura popular ha tingut un paper destacat en el marc de la Festa Major ja que les entitats espluguines s‘han adaptat per fer possible una mostra i ball del seguici popular que ha fet gaudir a petits i grans i que ha permès recuperar el dinamisme social i cultural. També s’han organitzat diverses activitats familiars que han permès als infants tenir espais segurs per participar a la Festa Major, com per exemple, per gaudir de l’espectacle d’una companyia circ que tancava el cicle d’espectacles infantils del Casalet Kids.

També cal destacar els actes organitzats pel Museu de la Vida Rural, amb aforament limitat i en els quals també es van esgotar les entrades i que han permès un cop més demostrar-nos que la cultura és segura. El MVR ha acollit diverses activitats, d’entre les quals en destaca la 6a edició del Festival Rusc amb l’espectacle ORBITEN.

Per últim, lamentablement hi ha hagut actes que no s’han pogut dur a terme com ara la tradicional Cursa Atlètica de l’Espluga, organitzada pel Club Atlètic Espluguí, o els concerts i actuacions de nit, que habitualment congreguen grans aglomeracions de gent i que haurien incrementat els riscos de seguretat. De totes maneres, gràcies a l’esforç dels treballadors i treballadores municipals, el de totes les entitats que hi han participat i el de totes aquelles persones que han decidit sortir al carrer de forma responsable, la Festa Major 2020 de l’Espluga de Francolí s’ha pogut celebrar

Mostra i ball de la cultura popular (Imatge: Pep Morató)