Protecció Civil de la Generalitat va activar ahir dimecres el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de calor davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se’n poden derivar.El Departament de Salut ha posat el pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2.

Així mateix, s’ha demanat als ajuntaments que es prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques. També es demana als ajuntaments especialment que, si han de condicionar els espais i atesa la situació de pandèmia per coronavirus, que ho facin tenint en compte les mesures sanitàries i de seguretat pertinents (distància de seguretat, ús de mascareta i disposició de gel hidroalcohòlic).

Segons les previsions meteorològiques, avui s’inicia un episodi de temperatures màximes extremes a les comarques del pla de Lleida on el llindar d’avís és possible que se superi durant tres dies consecutius. Les temperatures més altes de l’episodi de calor s’assoliran divendres. La temperatura mínima sovint no baixarà dels 20 ºC, tret de zones de muntanya. Durant la matinada de divendres, localment rondarà els 25 ºC al litoral central i sud, vall de l’Ebre i Ponent.

Divendres també tenen avís per temperatura màxima extrema totes les comarques de l’Alt Pirineu i Aran, Berguedà, Solsonès, Bages, Anoia, Conca de Barberà, Alt Penedès, Alt Camp i Alt Empordà.