La iniciativa ciutadana Riuada Solidària al Francolí ha repartit 152.396,01 euros entre 63 projectes per tal d’ajudar els damnificats de la riuada del passat 22 d’octubre de 2019 de les poblacions de l’Espluga i Montblanc. D’aquesta manera, totes aquelles sol·licituds presentades que reunien els criteris establerts a les bases han pogut ser finançades.  

Precisament les bases per fixar els criteris de repartiment dels fons recaptats d’una manera transparent es van elaborar específicament per a cada municipi i establien diferents línies d’ajuts: negocis, habitatges de diversos tipus, magatzems, vehicles o explotacions agrícoles i ramaderes. 

Un total de 33 particulars i 5 negocis han estat beneficiaris dels 108.875,01 euros recaptats per la plataforma de l’Espluga de Francolí, mentre que els diners aconseguits a Montblanc, 43.521 euros, s’han repartit entre 24 projectes. En el cas de Montblanc, el fons restant que no s’ha distribuït (754,98 euros) s’ha donat a l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil, tal com preveien les bases, a l’Espluga de Francolí s’ha optat per l’ADF de l’Espluga.

ÀUDIO: Roger Òdena, uns dels portaveus de Riuada Solidària l’Espluga, fa un balanç sobre el cicle de la iniciativa

ÀUDIO: Anna March, portaveu de Riuada Solidària, explica la gestió que s’ha dut a terme entre l’Espluga i Montblanc

Roda de Premsa de Riuada Solidària (Imatge: Pep Morató)

Justificació de la documentació

Ja està obert el termini de presentació de la documentació justificativa per poder cobrar l’ajut concedit. En el cas de l’Espluga de Francolí, acabarà el 22 d’octubre de 2020 i en el de Montblanc, el 22 de novembre del mateix any. Una vegada les comissions legals de cada municipi hagin validat tota la informació aportada, s’abonarà la quantitat que s’ha atorgat a cada sol·licitud.

Els cinc negocis afectats de l’Espluga ja van rebre, fa unes setmanes, l’empenta econòmica de 10.000 euros cadascun. Els diners d’aquests projectes es van avançar a causa de la crisi provocada per la COVID-19, entenent que era un sotrac que arribava pocs mesos després de la riuada i tornava a afectar greument la seva activitat econòmica.

ÀUDIO: March parla dels diners recpatats a l’Espluga

ÀUDIO: Rebollo explica la recaptació total de Montblanc

Roda de Premsa de Riuada Solidària (Imatge: Pep Morató)

Més d’un centenar d’activitats

Amb la resolució de les quanties econòmiques, la Riuada Solidària compleix l’objectiu pel qual va néixer: acompanyar i ajudar les persones afectades pels danys causats a l’Espluga i Montblanc arran de l’aiguat del 22 d’octubre de 2019.

La suma aconseguida ha estat possible gràcies a la recaptació en més d’un centenar d’activitats que va organitzar la plataforma o d’iniciatives d’altres entitats. El punt àlgid va ser el passat mes de novembre quan es van celebrar dos caps de setmana festius i de record amb la Riumuntada. Paral·lelament, centenars de persones també van fer les seves aportacions solidàries a través dels dos números de compte habilitats per ajudar els perjudicats.

La Riuada Solidària agraeix, una vegada més, la implicació de particulars i empreses que han fet donatius, així com dels participants, els organitzadors, les administracions i els voluntaris que han fet possible que aquesta iniciativa col·lectiva hagi estat un èxit.

ÀUDIO: Òdena explica que estan satisfets per totes les aportacions econòmiques

ÀUDIO: El portaveu dona gràcies a tota la gent que ha ajudat, que ha col·laborat i que ha estat partícip d’una forma o altra a la Riuada Solidària

Acte de la Riumuntada (Imatge: Pep Morató)