El lehendakari basc en funcions, Iñigo Urkullo, ha autoritzat la consulta d’una part dels documents que va recopilar en el seu paper d’interlocutor en el procés català i que va dipositar a l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet el febrer del 2019.

La vigília de la compareixença com a testimoni davant del Tribunal Suprem espanyol, el 27 de febrer de 2019, el lehendakari va enviar al Monestir de Poblet, a l’Arxiu Històric d’Euskadi i a la Fundació Sabino Arana, una còpia de tots aquests documents. En concret, més de 300 documents que el lehendakari va recopilar després de les diverses converses que va tenir amb dirigents polítics després de l’1 d’octubre de 2017.

Urkullu va declarar com a testimoni al judici del procés al Tribunal Suprem el passat dijous 28 de febrer en qualitat d’interlocutor entre el govern català i l’espanyol. Els dies previs al 27 d’octubre de 2017, Urkullu va intentar mediar entre Carles Puigdemont i Mariano Rajoy per evitar la declaració d’independència.

El lehendakari en funcions autoritza la consulta de la documentació de les seves pròpies aportacions i no la que conté informació d’altres persones, ja que es requeriria l’autorització expressa d’aquestes.