La neteja de la teulada, primera actuació per reobrir l’església nova de l’Espluga de Francolí tancada des de principis del 2018. Faran falta diverses actuacions d’urgència per poder reobrir l’edifici neoclàssic, però la setmana passada s’ha començat a efectuar una neteja de la teulada.

No es feia des del 2014, però al llarg d’aquesta setmana s’ha netejat la brutícia acumulada durant els darrers anys a la teulada de l’església nova de l’Espluga. Una actuació que ja era urgent i que ha assumit la parròquia per tal de retirar herbes i molts quilos de pols i que faran minimitzar riscos.

Per finançar les futures obres s’està ultimant un acord a tres bandes entre institucions. Una d’elles és l’Ajuntament del municipi que en dos exercicis hi aportarà un total de 30.000 euros a través d’un conveni amb la parròquia. Una transferència pública que podria obrir la porta a usos civils.

D’entrada, les intervencions per assegurar estructuralment l’església es focalitzen, sobretot, en la part superior de l’edifici per assegurar el cimbori que serveix de base a la cúpula. La parròquia espera disposar del projecte tècnic definitiu aquest estiu. Mentrestant, els oficis religiosos segueixen, com en aquests 2 anys, a pocs metres de distància, a l’església vella.

L’Església Nova de l’Espluga es va sotmetre a un estudi geotècnic (Imatge: Pep Morató)