Arran de la riuada del passat 22 d’octubre de 2019, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí va convocar una reunió on hi van assistir representants polítics i tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), del Departament de Territori i Sostenibilitat, el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona i l’alcalde de l’Espluga de Francolí. En aquesta trobada, l’Ajuntament va exposar la problemàtica que hi ha al pont de la Font Baixa. En aquest punt, quan hi ha una riuada, l’ull del pont no té capacitat per engolir tota l’aigua, i encara menys si el pont queda obstruït.

És per això que per part del consistori espluguí es va demanar a l’ACA l’anàlisi de la capacitat hidràulica del pont de la Font Baixa per determinar, amb xifres, la seva idoneïtat, ja que aquest punt va ser un dels més afectats pel temporal i posa en qüestió l’idoneïtat d’aquesta infraestructura.

A mitjans de juliol, l’ACA va presentar aquest document tècnic a l’Ajuntament, un informe que determina que la capacitat hidràulica del pont és òptima per a períodes de retorn de 10 i 50 anys. Ara bé, no és òptima per a retorns de 100 anys, i que en retorns de 500 anys l’aigua supera la calçada del pont en 1,60m. L’Ajuntament va traslladar la seva preocupació pel que fa als danys que va provocar la riuada del 2019, i també el fet que la poca capacitat del pont altera la inundabilitat de les seves zones properes al pont, doncs zones urbanes on el planejament diu que no son inundables, en realitat acaben sent inundables.

El Francolí, mig any després de la riuada (Foto: Pep Morató)

Amb els resultats d’aquest estudi, l’Ajuntament va solicitar una reunió amb el director general d’Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat i la directora dels Serveis Territorials de Territori per analitzar les conclusions d’aquest anàlisi. Durant la reunió es van plantejar diferents opcions, com ara la de millorar la topografia propera del pont per facilitar el curs de l’aigua, ampliar l’obertura del pont o bé substituir el pont per un de nou, entre d’altres plantejaments. Durant la reunió es va acordar que entre l’ACA i el Departament de Territori i Sostenibilitat s’estudiarien tècnicament diferents opcions per tal de millorar la capacitat hidràulica del pont de la Font Baixa. Un cop hi hagi les propostes tècniques valorades caldrà veure quina és la més idonea i viable per millorar la capacitat hidràulica del pont, i acordar com es financia la millora.

Pont de la Font Baixa reconstruït després de l’aiguat de Santa Tecla

Història del pont de la Font Baixa (REPORTATGE)

Des de l’Ajuntament de l’Espluga també s’estan coordinant les feines de recuperació de les zones més afectades per la riuada del passat 22 d’octubre de 2019. En els darrers mesos s’han fet diverses actuacions a la llera del riu Francolí i també del riu Milans i riu Sec. A més, han continuat les obres a la zona del Pont de la Palanca i de l’Avinguda Catalunya. Des del Consell Comarcal s’està treballant en la recuperació del col·lector. També s’han fet accions de millora en algunes zones de l’entorn com són la Font Major.

Des de l’Ajuntament de l’Espluga s’agraeix a les empreses i institucions que estan treballant en la recuperació de les infraestructures més afectades i també a la iniciativa Riuada Solidària que ha gestionat el repartiment de les ajudes rebudes gràcies a la solidaritat de la ciutadania.