L’Església catòlica ha inscrit 3.722 immobles al seu nom, sense cap títol que n’acredités la propietat, 80 de les quals són a la comarca de la Conca de Barberà. La comarca lidera el nombre d’immatriculacions de la demarcació de Tarragona. Així consta al conjunt dels registres de la propietat de tot Catalunya.

Es tracta d’unes inscripcions fetes entre el 1946 i el 2015. A la Conca de Barberà la majoria són de construccions dedicades al culte, concretament 60, amb temples, ermites, cementiris, capelles, conjunts eclesiàstics i santuaris; així com de terrenys 8, sobretot, rústics. La resta d’inscripcions són d’edificis (12) com rectories, garatges o palaus.

Montblanc i Les Piles són els municipis més afectats, amb 10 immatriculacions; seguit de Santa Coloma de Queralt, amb 7. A Sarral Passanant i Belltall hi consten sis; a Senan i Pontils n’hi ha 5; a l’Espluga de Francolí, Llorac i Blancafort, amb 4; Vallfogona de Riucorb, Pira i Savallà del Comtat tenen 3 immatriculacions; a Conesa i a Vilanova de Prades 2.

Per contra, a Vallclara, Vimbodí i Poblet, Solivella, Vilaverd i Rocafort de Queralt no hi ha cap bé registrat.

Oficina de Mediació sobre Immatriculacions

El Departament de Justícia ha creat l’Oficina de Mediació sobre Immatriculacions, que és un servei del Centre de Mediació de Catalunya, adreçat a l’Església i a les persones i entitats que reclamen la propietat dels béns immatriculats sense títol de propietat.

L’objectiu de l’Oficina és que les parts s’acullin a un procés de mediació, que faci possible arribar a acords extrajudicials, per la via del diàleg.