El Museu de la Vida Rural ha acollit, aquest dimecres a les 19 h, la presentació del catàleg «La pagesia i el paisatge ens alimenten. Catàleg de la pagesia i artesania alimentària de la Conca de Barberà» produït pel Consell Comarcal de Conca de Barberà i la cooperativa L’Aresta.

Una quarentena de persones van assistir a l’acte de presentació, entre els quals hi havia alcaldes de la comarca. El Consell Comarcal de Conca de Barberà i L’Aresta cooperativa han publicat aquest catàleg de la pagesia i artesania alimentària per promoure el consum de productes locals i posar en valor la feina de la pagesia i el patrimoni agroalimentari de la comarca.

La Consellera de Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura, Carme Ferrer, en declaracions a l’EFMR va explicar que amb aquest catàleg “pretenem fer conèixer totes les iniciatives agroalimentàries i tots els productors de la comarca que treballen al territori i produeixen producte de km0”.

ÀUDIO: Carme Ferrer, Consellera de Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura de la Conca, explica el projecte

ÀUDIO: Ferrer parla de la implicació de tots els productors de la comarca

Presentació del catàleg (Imatge: Pep Morató)

104 projectes participen en el catàleg de pagesia i artesania alimentària

La Conca de Barberà gaudeix d’un patrimoni gastronòmic extraordinari és per això que aquest catàleg té com a principal objectiu el fet de posar en valor aquests productes i sobretot visibilitzar les persones que els produeixen i elaboren: la pagesia i l’artesania agroalimentària. Són ells i elles els que transformen el nostre paisatge en sabors, olors i nutrients que ens alimenten dia a dia.

Al llarg del confinament causat pel Covid 19, la pagesia i l’artesania alimentària han estat treballant de valent per donar resposta i abastir la població a través dels circuits curts de comercialització. S’ha posat de relleu, un cop més, que la pagesia és un actor imprescindible per la nostra societat i que assumeix la tasca d’alimentar-nos amb productes locals i de qualitat.

També mantenen vius els oficis lligats a la terra i la cultura agrària, i custodien el paisatge, els sabers tradicionals i el patrimoni agroalimentari que ens ha estat donat per les generacions anteriors. Generacions que han gestionat i modelat la comarca i representen una forma de viure i de fer estretament vinculada al territori.

L’objectiu d’aquest catàleg és promoure el producte local i reforçar un model productiu de proximitat, sostenible i respectuós amb l’entorn, per afavorir els circuits curts i la venda directa que conformen xarxes de suport mutu, tan necessàries per enfrontar els reptes actuals i futurs.