L’arqueòleg Josep Maria Vergès Bosch, autor de la descoberta dels gravats paleolítics a la Cova de la Font Major, serà l’encarregat de fer el pregó de la Festa Major de l’Espluga 2020 el dijous 30 de juliol a les 7 del vespre a la plaça d’en Canós. L’acte serà amb aforament limitat i totes aquelles persones que vulguin assistir-hi s’hauran d’inscriure i recollir la invitació nominal a l’Oficina de Turisme, a partir del dia 23 de juliol. L’acte comptarà amb la presència simbòlica dels Gegants Antics de l’Espluga i l’actuació dels Grallers que acompanyen als elements de cultura popular. El pregó serà retransmès en directe per l’Espluga FM Ràdio al 107.4 de la FM i a EFMR.cat, també pel canal de la TDT.

Autor d’una descoberta excepcional [REPORTATGE]

Vergès és fill i habitant d’Alcover però com a investigador responsable del projecte de recerca Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona (2018-2021) estava treballant a les Coves de l’Espluga quan per atzar i curiositat el passat 30 d’octubre va entrar en una galeria de la cova de la Font Major que desconeixia, on hi va descobrir un conjunt de gravats paleolítics de gran rellevància. Vergès explica que una troballa d’aquestes característiques més enllà de la satisfacció per la seva repercussió científica i històrica, crea forts vincles emocionals amb l’indret on la fas.

Vergès és Doctor en Història per la Universitat Rovira i Virgili, professor associat del Màster interuniversitari en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana (Erasmus Mundus) d’aquesta universitat, i investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). 

Un pregó adaptat a les mesures de prevenció de la covid-19

L’accés a l’espai es realitzarà en 3 torns horaris, segons ordre d’inscripció i colors assignats dels tiquets. L’entrada a l’espai serà en franges de 10 minuts per evitar aglomeracions. Tiquet de color vermell accés a les 18.30 h. Tiquet de color taronja accés a les 18.40 h. Tiquet de color groc accés a les 18.50 h. Serà obligatori l’ús de mascareta.