Amb l’impuls de Turisme Conca, el servei de turisme del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, la gestió turística d’aquesta comarca fa un pas endavant i passa de ser únicament la marca de promoció comarcal a ser un element de coordinació de l’oferta turística del territori, de treball conjunt i de servei d’acompanyament del sector turístic públic i privat a través de la creació de la Xarxa de Turisme Sostenible, XATSCONCA.

La Xarxa es basa en tres objectius com compartir i intercanviar informació i coneixements entre els agents vinculats al turisme a la Conca, coordinar la oferta turística a nivell comarcal, per a potenciar la complementarietat i la especialització i desenvolupar accions transversals implicant el sector privat, a més del públic, de manera concreta i eficaç per a fer front a problemàtiques i objectius comuns. És per això que es treballa amb tres grups de treball en què cada sector té un colíder.

Agents individuals i col·lectius, públics i privats de la Conca de Barberà i que s’interessin en el treball conjunt de comarca en clau turística i participin activament, són els agents vincultas que es poden adherir a la Xarxa.

La Xarxa s’ha presentat aquest dimecres, 8 de juliol, mitjançant un webinar a través de la plataforma zoom i amb emissió simultània al canal de YouTube del Museu de la Vida Rural, on hi ha intervingut diferents persones vinculades directament amb la gestió de la destinació.

L’acte, s’ha iniciat amb la benvinguda per part de la Sílvia Iturria, consellera comarcal de turisme ha explicat com s’ha arribat a crear aquesta xarxa en un moment complicat com el que s’ha trobat el sector degut a la crisi sanitària “vam detectar que calia un acompanyament al sector turístic i sobretot donar veu als professionals. Per aquest motiu, el Ple del Consell Comarcal va aprovar durant els inicis de la pandèmia, un Pla d’Impuls per la recuperació del sector turístic de la Comarca, que es va definir entorn a una premissa inicial, centrada en que el turisme de proximitat és el mercat que es recuperarà amb més facilitat; i dues línies de treball
bàsiques: la millora de la competitivitat com a destinació turística i la transmissió dels valors diferenciadors de la Conca”.

Durant l’acte també han parlat agents implcats amb la creació com en Gonzalo Gil, membre de la taula d’Ecoturisme de Catalunya i empresari del territori; la Carme Ferrer, vicepresidenta de l’Associació de Micropobles de Catalunya i consellera comarcal de sostenibilitat, paisatge i agricultura.

L’acte ha finalitzat amb la intervenció del Sr. Magí Trullols, president del Consell Comarcal, que insistia en què “la situació actual ens ha fet descobrir molts racons que per la seva proximitat i quotidianitat ens passàven desapercebudes i no les valoràvem prou. Tota aquesta riquesa patrimonial, cultural, paisatgística i gastronòmica del nostre territori posada en valor pot ser un esperó que ens permeti donar oxígen aquest sector que és tan important i que serveixi per donar a conèixer les nostres contrades i singularitats, justament aquí és on rau aquesta xarxa que avui hem presentat.”