Dissabte 11 de juliol a partir de les 12 h s’inaugurarà, l’exposició «El meu tatuatge és la terra» de Josep Guinovart, amb un recorregut pels tres espais que acullen la mostra. Aquesta nova exposició temporal és una producció del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla en aliança amb l’Espai Guinovart d’Agramunt, la Fassina Balanyà i el Monestir de Poblet.

Museu, Fassina i Monestir seran els tres escenaris que acolliran l’obra artística de Guinovart des de l’11 de juliol i fins al 30 d’agost. Tres espais que comparteixen el respecte i l’observació atenta de la natura i una relació especial amb la terra. Una terra entesa com a territori però també com a part essencial de l’ésser humà.

Les obres que acolliran cada un dels tres equipaments es podran visitar en els seus horaris d’obertura al públic.

La inauguració

L’acte d’inauguració començarà a les 12 h al Monestir de Poblet, continuarà a la Fassina Balanyà i acabarà al Museu de la Vida Rural, on es realitzaran els parlaments. En aquest recorregut festiu, es podrà veure la mostra que acullen els tres espais. L’exposició s’inaugurarà seguint els protocols de seguretat del Museu de la Vida Rural en relació a la COVID-19. És per això que, tot i ser d’accés gratuït, caldrà obtenir una entrada per garantir l’aforament controlat a les sales d’exposicions a través de la pàgina web del museu: https://museuvidarural.cat/el-meu-tatuatge-es-la-terra/  

L’exposició

A través de l’obra de Guinovart coneixem una memòria rural transformada en art que ens parla dels vincles entre la humanitat i la terra. Un recorregut on es transmeten els valors de la sostenibilitat i que reivindica un món rural que desapareix, potser, irreversiblement. L’exposició fa dialogar estris del mateix museu amb peces pròpies de l’artista que parlen del món rural i que es relacionen amb les seves vivències personals.

«El meu tatuatge és la terra» recrea l’univers que Guinovart va descobrir en arribar a Agramunt, fugint de la guerra. Forques, falçs, trills, ous o blat són elements que formen el llenguatge pictòric d’aquest artista que, lluny de representar la realitat, la presenta amb tots els seus volums i textures, convertint així un modest drap collit de terra en una meravellosa obra d’art.

Al Museu de la Vida Rural, l’obra de Guinovart dialogarà amb la col·lecció permanent del museu. També acollirà part de la seva obra la Fassina Balanyà, l’antiga destil·leria d’aiguardent de l’Espluga de Francolí, un espai on l’economia circular, com ara la tenim entesa, ja s’hi practicava anys enrere. Per la seva banda, el monestir cistercenc de Poblet també acollirà l’obra de Guinvoart. Un monestir que exemplifica una altra forma de comunitat que connecta la natura i la divinitat des de fa molts segles, un monestir que ha jugat un paper cabdal en la història de Catalunya i que continua essent un referent de la vida monàstica i cultural contemporània.

Des del Museu de la Vida Rural manifesten la seva satisfacció en poder oferir aquesta exposició en aliança amb les tres institucions, ja que “aquests tres equipaments culturals aposten per educar en els valors de la sostenibilitat, creuen en l’equilibri entre l’home i la natura i reivindiquen el nostre món rural”.

Durant els dos mesos es programaran tot un seguit d’activitats culturals vinculades a l’exposició amb l’objectiu de generar una propostes que aprofundeixin en els continguts de la producció i que conviden a la reflexió sobre la nostra relació amb l’entorn natural.