Agricultors de la Conca de Barberà preveuen una bona collita de cereals gràcies a les pluges d’aquesta primavera. Tot i que les pluges han permès un bon desenvolupament d’aquests cultius, també han afavorit la presència de més malalties.

Des del sindicat d’Unió de Pagesos s’estima que a Catalunya hi haurà un increment del 34% en ordi, del 24% en blat i del 22% en colza i pèsol sec, respecte a la collita passada. Si bé les previsions del sindicat són bones, des del territori els agricultors com en Joan Saumell expliquen que l’excés de pluja dels mesos d’abril, maig i juny ha fet que la incidència de les malalties fos alta i que “a més de ser una collita molt bona serà una collita bona”.

ÀUDIO: Joan Saumell, agricultor de l’Espluga, parla sobre la producció d’enguany

D’altra banda, la previsió de bones collites i la crisi del coronavirus ha fet disminuir el preu dels cereals. Saumell parla d’un descens de preus del 15 al 20%. Cada any el preu de la tona de blat se situa al voltant dels 150 euros. En qualsevol cas, els preus variaran durant les setmanes de collita que s’espera que s’allarguin fins a mitjans o finals d’agost.

ÀUDIO: Saumell explica que la pandèmia ha fet disminuir el preu

Collita de cereals de la campanya 2018 (Foto: Josep Morató)