Després de setmanes avaluant la situació derivada de la COVID-19 l’Ajuntament de Montblanc ha decidit suspendre la celebració de la 18a edició de Terrània i de la 13a edició de Clickània i realitzar-les el proper any 2021.

S’ha esperat a prendre la decisió fins a disposar del Reial decret llei 21/2020, de 9 de juny, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19. S’han tingut molt en compte les recomanacions de la Direcció General de Comerç, del Consorci de Comerç, Moda i Artesania de Catalunya, de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC) i s’han analitzat els casos de fires de ceràmica de referència a Europa (Catalunya, Alemanya, Àustria, França, Itàlia i Suïssa).

La decisió no era senzilla ja que l’Ajuntament de Montblanc, com a responsable de l’organització dels esdeveniments, té plena consciència de la seva importància. Una trajectòria sòlida avala poder afirmar que són elements de dinamització turística i comercial de primer ordre.

Tanmateix, també cal garantir que se celebrin aplicant les degudes mesures de prevenció mentre no es declari finalitzada la situació de crisi sanitària actual. S’han avaluat pros i contres i, molt especialment, tot allò que afectava als milers de visitants, els expositors i, evidentment, a treballadors i personal de suport. Els propers dies l’organització es posarà en contacte amb tots ells per anunciar la decisió.

L’anunci de la cancel·lació es fa mesos abans de la celebració d’ambdós esdeveniments: Terrània a finals de setembre i Clickània a mitjans d’octubre. El motiu és que l’organització d’ambdós festivals suposa un mínim de mig any de feina. Fins ara s’havien pogut endarrerit accions com la presentació de cartells, de participants i de programa. A les portes de l’estiu ja no es podien posposar més algunes tasques d’organització que suposen una despesa econòmica. S’han volgut evitar despeses que en cas d’haver de suspendre més endavant suposarien unes pèrdues innecessàries.

Terrània 2018 (Foto: Montblanc Medieval)

L’any 2020 s’hauran deixat de celebrar els quatre esdeveniments que tenen més atracció de visitants a Montblanc.

Primer va ser la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, després Brickània, el Festival de contruccions Lego, i ara se sumen els dos esdeveniments de la tardor.

Per contra, l’Ajuntament de Montblanc sí que té previst mantenir les altres activitats que organitza des de l’Àrea de Turisme. Aquesta setmana s’ha reprès l’atenció al públic a l’Oficina de Turisme i el 10 de juliol es tornaran les visites guiades amb un nou format adaptat a l’actual situació.

I la major part dels actes de #Safrània365 es podran celebrar. A mitjans de juliol es presentarà el calendari modificat d’on va caure la Vermutada Popular de l’abril i que tampoc tindrà la Mostra de Cervesa Artesana de l’agost. Es mantenen bona part de les activitats de petit format al voltant dels productes agroalimentaris de proximitat, encara que algunes han hagut de canviar de data.