Durant més de 10 anys la Montserrat Rumbau ha estat recollint dades i testimonis sobre la vida als masos i pobles de la Baixa Segarra els darers 500 anys. Ara, un cop completats els testimonis directes amb una rigorosa recerca als arxius, tot el treball ha estat publicat en un llibre de 704 pàgines que porta per títol 500 anys de vida rural a Sant Magí de la Brufaganya i entorns: Pontils, Valldeperes, Vallespinosa, Santa Perpètua de Gaià, Viladeperdius, Montalegre. 

Es tracta d’una coedició de l’Associació Cultural Baixa Segarra, centre d’estudis de Santa Colomas de Queralt, i Cossetània Edicions. El text és il·lustrat amb fotografies de llocs, persones i esdeveniments de temps passats; uns temps que han arribat a la seva fi i cal mantenir-ne la memòria.

Els Amicsde Sant Magí i l’Associació Cultural Baixa Segarra col·laboren des de fa anys en el projecte “Sant Magí 2020”, i la publicació d’aquesta obra era una de les fites més importants.

El llibre es va presentar el dia 24 de juny a Santa Coloma de Queralt al Pati del Castell. El preu de venda és de 25€ i es pot adquirir a la llibreria Gassó.