Andreu Mayayo, alcalde de Montblanc l’any 1997, ha fet públic un comunicat on expresa el seu malestar amb l’Ajuntament de Montblanc que responsabilitza al seu equip de govern del desenllaç del litigi amb Verallia, pel qual Montblanc haurà de pagar a l’empresa 887.000 euros.

Mayayo assegura que aquell any l’arribada de l’empresa a Montblanc va significar la inversió industrial més important de Catalunya i que va accelerar l’arribada de serveis a la vila com el gas o l’aigua de l’Ebre, i també la construcció d’infraestructures bàsiques al polígon Plans d’en Jori, com el clavegueram o el pont sobre la carretera.

Mayayo recorda que tot el procés amb l’empresa va anar acompanyat “de la màxima transparència” i assegura que “el conveni era legal, com ara han demostrat la Generalitat i els Tribunals”. L’objectiu del mateix era subvencionar, durant dotze anys, els impostos que havia de pagar l’empresa per implantar-se a Montblanc.

Considera “agosarat” que l’any 2001 l’equip de govern, liderat per Josep Andreu i Josep Maria Borràs, trenqués unilateralment l’acord amb l’empresa i afegeix que li costa entendre que l’Ajuntament no s’hagués curat en salut financera guardant els diners cobrats i no subvencionats, que són el motiu del litigi.

Al comunicat acaba dient que “la vidriera ha significat una de les principals fonts d’ingressos municipals des de la seva instal·lació amb el pagament d’impostos directes (IBI i IAE), preu públic de l’aigua, taxes de brossa i de clavegueram. Així com dels ingressos indirectes de serveis, com el subministrament elèctric i de gas, pels quals les empreses subministradores paguen un percentatge a l’Ajuntament. Per donar només una dada. L’any passat l’empresa Verallia va pagar 220.000 euros d’IAE i 114.000 euros d’IBI”.

És la primera vegada que Andreu Mayayo parla sobre aquest tema, des de l’inici del litigi judicial amb Verallia.