El 15 de juny de 2019 es va celebrar el Ple de Constitució de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí on es va nomenar a Josep M. Vidal Minguella com a nou alcalde de l’Espluga i van prendre possessió els regidors i regidores que formen l’actual consistori. Un any després, l’actual equip de govern ha volgut fer una valoració d’aquest primer any de mandat exposant la situació actual i explicant les accions en les quals estan treballant.

Evidentment la situació ha estat del tot excepcional per diversos motius; la falta de la figura de secretari-interventor titular, el pla econòmic financer, la gestió de la riuada i la gestió del coronavirus, a banda d’altres imprevistos com l’enderroc forçós de l’antic cinema del Xulla. Evidentment aquests fets marquen l’acció de govern d’aquest primer any de mandat i també dels propers, però malgrat tot, l’equip de govern pretén seguir endavant per dur a terme la major part dels punts del seu programa. A més, també cal recordar que hi ha hagut fets positius a l’Espluga com ara la troballa arqueològica dels gravats paleolítics a la Cova de la Font Major.

Malgrat el context esmentat anteriorment, a dia d’avui s’està treballant en 28 dels 100 punts del programa electoral, i segons ha explicat l’alcalde durant la roda de premsa, hi ha la voluntat que durant el següent any es pugui estar treballant en 20 punts o propostes noves i així poder arribar a tancar al voltant de 30 propostes del programa electoral.

ÀUDIO: Balanç de mandat per part de l’alcalde de l’Espluga, Josep M. Vidal

Roda de premsa d’aquest dilluns de l’equip de govern (Imatge: Pep Morató)

Repàs de les principals accions de govern fetes durant el primer any de mandat i futures noves accions

Els regidors i regidores de l’equip de govern han exposat en roda de premsa aquest dilluns 15 de juny de 2020 les tasques més destacades que han desenvolupat en aquest primer any de mandat. La falta de la figura de secretari-interventor titular, el pla econòmic financer, la gestió de la riuada del Francolí i la gestió de la Covid-19, a banda d’altres imprevistos com l’enderroc de l’antic cinema del Xulla, han estat algunes accions que han marcat aquest primer any de mandat.

Redacció d’un pla d’equipaments

En matèria d’habitatge s’ha posat fil a l’agulla al projecte de rehabilitació dels 9 pisos de l’antiga caserna per acabar-los posant a lloguer assequible, tramitant la modificació de la qualificació urbanística i una primera valoració pressupostària per poder iniciar la redacció del projecte. També s’ha treballat en les darreres setmanes per aprovar al proper ple accions relacionades amb el paisatge, adherint l’Espluga a la Carta del Paisatge de la Conca de Barberà fent una enquesta participativa a la població per tal de valorar quines accions concretes es consideren prioritàries.

Com a accions que es començaran en els propers mesos l’equip de govern en destaca una de les accions més urgents i necessàries, posar en marxa la redacció del pla d’equipaments, fent un recull i preguntat necessitats a les entitats.

Intervenció de Josep M. Vidal (Imatge: Pep Morató)

Acompanyament proper a l’associació de joves i a la de jubilats

Pel que fa a les regidories d’Igualtat, Joventut i Ciutadania s’ha fet un acompanyament a l’associació de joves i a la de jubilats. Enguany el local de jubilats es dotarà d’una pantalla i un projector per tal que puguin celebrar diverses activitats. S’han començat a fer accions com la celebració del 8M o altres de reivindicatives a favor de la llibertat LGTBIQ+. La regidora també va explicar que s’està preparant una enquesta per als joves de l’Espluga per a conèixer les necessitats que tenen.

Una a acció que es realitzarà aviat serà la licitació per a la instal·lació dels lectors de matrícules, una acció que ha quedat endarrerida pel Coronavirus però a la qual se li donarà prioritat.

Intervenció d’Aida Morgadesl (Imatge: Pep Morató)

Desenvolupament d’un projecte de cens de locals buits i dinamització comercial

En matèria de Cultura i Festes l’acció destacada ha estat la reformulació de la Fira de Sant Vicenç, centrant-la amb el Foc com a element discursiu i que va ser possible gràcies al treball coordinat entre entitats i Ajuntament. A més a més, durant aquest any hi hagut un acompanyament actiu a les entitats i institucions culturals per tal de treballar plegats. El regidor també va explicar que aquesta setmana es detallarà el programa de la revetlal de Sant Joan i també que estan treballant amb la Festa Major que enguany molts actes canviaran de format a casua de la Covid-19.

En l’àmbit de les Tecnologies de l’Informació i la Comunicació cal destacar-ne el disseny i reordenació de l’estructura municipal de les comunicacions, revisant-ne l’estat i millorant alguns equipaments.

Pel que fa al comerç, es desenvoluparà un projecte de cens de locals buits i dinamització comercial centrada en els espais comercials del municipi.

Intervenció d’Enric Mercadé (Imatge: Pep Morató)

Reubicació d’espais educatius de cara al setembre

Pel que fa a la regidoria d’Educació s’han fet partícips tots els agents educatius del municipi al Pla Educatiu d’Entorn, convidant, des de la primera comissió, nous agents com són les AMPES, l’Escola de Música Municipal de l’Espluga, l’Agrupament Escolta i Guia l’Estornell i el Museu de la Vida Rural. Les properes accions en matèria d’educació vindran marcades per la reubicació d’espais educatius de cara al setembre tenint en compte les condicions incertes amb les quals s’haurà d’iniciar el curs 20-21.

En l’àmbit de la Transparència i la Participació Ciutadana s’ha fet pública l’agenda política de les persones que conformen l’equip de govern municipal per avançar cap a una gestió municipal més transparent.

Intervenció d’Anna Garcia (Imatge: Pep Morató)

Any marcat pels desperfectes de la riuada

Pel que fa als Serveis Municipals, s’ha posat fil a l’agulla en l’obra de connexió del pou del Fartet amb el dipòsit de Sant Miquel, que permetrà millorar en la gestió i aprofitament dels recursos hídrics municipals. Una acció que es començarà en els propers mesos serà l’arranjament de camins, que s’iniciarà el més aviat possible, ja que durants aquest últim any amb les pluges que han caigut s’han vist greument afectats.

En la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat, cal destacar la redacció del projecte per a instal·lar dos punts de càrrega elèctrica per a quatre cotxes, que s’ubicarà a l’aparcament ubicat entre l’avinguda Catalunya i la Plaça Montserrat Canals.

Intervenció de Xavier Rossell (Imatge: Pep Morató)

Pressupostos del 2020 condicionats per la riuada i el pla econòmic financer

En l’àmbit d’Hisenda i de Serveis Socials, cal destacar la confecció del pressupost municipal de 2020 amb un marcat caràcter social i la reformulació de les ordenances fiscals tenint en compte famílies monoparentals, nombroses i amb discapacitat.

Una altra proposta destacada que es posarà fil a l’agulla ben aviat serà l’ampliació del consultori adequant la planta superior per ampliar les consultes i l’espai per a les persones usuàries, fruit de la coordinació entre la regidoria de Sanitat i el departament de Salut.

Intervenció de Laura Ruiz de Porras(Imatge: Pep Morató)

Reactivació del sector turístic després de la Covid-19

Des de la regidoria de Comunicació es destaca la millora de la comunicació oficial, tant pel que fa al dia a dia com durant la gestió de les emergències.

I en l’àmbit turístic també caldrà posar èmfasi amb la reactivació del sector després del Covid19, mirant de generar espais de debat que permetin crear unes línies estratègiques a nivell turístic i de promoció de l’Espluga.

Intervenció de Laura Poblet (Imatge: Pep Morató)