El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha executat, durant l’any 2019 i principi de 2020, diferents treballs de condicionament d’àrees de baixa càrrega de combustible vegetal en punts estratègics de gestió per a la prevenció de grans incendis forestals en els diferents massissos forestals a la demarcació de Tarragona, en base a allò planificat, en coordinació amb el Cos de Bombers de la Generalitat, en els diferents Projectes d’Infraestructures Estratègiques de Prevenció d’Incendis Forestals corresponents a cadascun dels Perímetres de Protecció Prioritària de grans massissos forestals. La inversió total d’aquests treballs ha estat de 343.402,84 €.

El Departament ha condicionat una àrea estratègica a la zona del riu Gaià, concretament al terme municipal de Pontils, aigües avall del nucli de Santa Perpètua de Gaià, actuant sobre ambdós marges del riu i fins a la carretera T-201, de Querol a Pontils, sobre una superfície total de 25,48 hectàrees, amb la col·laboració dels propietaris de les diferents finques afectades, i amb el suport de l’Ajuntament de Pontils. L’objectiu concret d’aquesta àrea estratègica és limitar la propagació d’un incendi forestal amb comportament topogràfic i empès per vents de component oest i nord-oest, i evitar que es propagui sense control per la conca del riu Gaià.