L’aigua ja fa uns dies que torna a baixar per la séquia de l’Horta d’Amunt de l’Espluga de Francolí afectada per l’aiguat del Francolí del passat 22 d’octubre del 2019. No són majoria, però alguns horts ja tornen a tenir hortalisses després de netejar-los i podent regar directament de la séquia.

La recuperació de les xarxes de reg per les comunitats de regants, afectades per l’aiguat, és vital per reprendre l’activitat. A l’Espluga una empresa ha netejat el sistema de regadiu de l’Horta d’Amunt que va quedar tapat per la riuada. Un dels membres de la comissió de regants de l’Horta d’Amunt, Joan Cervelló, ha explicat a l’EFMR que fer aquest primer pas era molt important per tornar a cultivar als terrenys que havien resultat més malmesos. Amb això, Cervelló afegeix que la feina no s’acaba aquí perquè “els passos següents serà arreglar la séquia perquè quedi el més bé possible”. Una segona fase ha de permetre consolidar la infraestructura, però a més a més també hi projecten una escullera per retenir l’aigua, sobretot, de cara als mesos més secs.

ÀUDIO: Joan Cervelló, membre de la comissió de regants de l’Horta d’Amunt, explica com ha estat la represa


A l’espera dels ajuts

Joan Cervelló traient les males herbes de l’horta (Imatge: Pep Morató)

Aquest tram afecta una seixantena d’horts, dels quals menys de la meitat ja s’han pogut recuperar. Són els que no tocaven directament al riu i només van haver de netejar les deixalles vegetals de la riuada i van arreglar-los de nou. Cervelló explica que l’adequació dels camins i la séquia afavoriran el retorn dels hortolans: “han arreglat els camins i això afavorirà que els horts es vagin arreglant, a més a més, si hi ha aigua, la gent s’animarà”. Les primeres tasques de reparació han costat més de 3.000 euros i ara els regants estan a l’espera dels ajuts de la plataforma ciutadana Riuada Solidària i també de la línia del Departament d’Agricultura.

La resta de trams de l’Espluga també estan a l’espera dels ajuts, per bé que algunes comunitats en van resultar més malparades i encara no tenen aigua.

ÀUDIO: Cervelló creu que amb l’aigua i l’arranjament de la zona la gent s’animarà

Un altre punt important és l’estat legal de la comunitat de regants d’aquesta horta, ja que històricament ha existit però no ha estat donada d’alta com a tal. Per regular la situació, els propietaris s’han deixat assessorar per l’Agència Catalana de l’Aigua, però també han requerit el suport d’una persona especialitzada en aquesta matèria per fer els tràmits de constitució. Es tracta d’un aspecte bàsic per poder optar als ajuts de la Generalitat.

A Montblanc, per exemple, l’afectació també és desigual, ja que l’horta de la Parellada va recuperar la infraestructura hidràulica a finals d’any, però per contra zones com la de l’horta del Miracle encara han de restablir la séquia.

ÀUDIO: El membre de la comissió de regants de l’Horta d’Amunt explica la situació legal de la comunitat

Les comunitats de regants resten a l’espera de la resolució de la Generalitat, que va tancar la convocatòria d’ajuts la setmana passada. Tot plegat, ha de servir d’empenta per recuperar una horta que formava part del paisatge de la Conca de Barberà. El Departament d’Agricultura té tres mesos de marge per resoldre la concessió d’aquests ajuts que al Camp de Tarragona van ser sol·licitats per 19 comunitats de regants, algunes també afectades pel temporal Glòria.