Unió de Pagesos ha presentat al·legacions al Projecte d’ordre pel qual es revisen les zones vulnerables en relació amb la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries, i que proposa la designació com a zona vulnerable fins a 44 nous municipis de Catalunya. El sindicat considera que la informació de la Memòria tècnica que acompanya el projecte no és suficient per a la designació de 24 d’aquests municipis i demana a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que no siguin designats zona vulnerable.

En aquest sentit, considera que la memòria aporta dades que no són recents, informació de pocs punts de control quan n’hi ha d’altres amb nivells baixos de nitrats del mateix municipi a l’aplicació SDIM (permet localitzar els punts de control amb informació dels resultats dels controls duts a terme per l’ACA, o informació amb punts que tenen valors reduïts en nitrats, i en algun municipi sense aportar informació de cap punt de control.

Els municipis que el sindicat demana que no s’incloguin en la revisió de les zones vulnerables són Barberà de la Conca, Montblanc, Pira, Vilaverd (Conca de Barberà); Bellver de Cerdanya (Cerdanya); Bescanó, Sant Gregori (Gironès); Cabra del Camp (Alt Camp); Calders (Moianès); Calonge i Sant Antoni, Palamós (Baix Empordà); Cantallops (Alt Empordà); Castell de Mur (Pallars Jussà); Mediona, Pacs del Penedès, Sant Martí Sarroca, Vilafranca del Penedès (Alt Penedès); Sant Jaume de Llierca, la Vall de Bianya (Garrotxa); Sant Pere de Ribes (Garraf); Sant Pere Sallavinera, Santa Maria de Miralles (Anoia), i Vilanova de Meià, La Baronia de Rialb (Noguera).

Actualment, la normativa que regula la fertilització i la gestió de les dejeccions ramaderes, aprovada el juliol del 2019, estableix les pràctiques obligatòries a tota Catalunya, entre les quals,, la planificació de les actuacions de gestió de les dejeccions i de la fertilització, que és un aspecte clau en l’increment de l’eficiència en l’ús dels fertilitzants per minimitzar la contaminació de les aigües.

Per a les explotacions agràries, el fet que un municipi sigui designat com a zona vulnerable implica unes limitacions superiors que a les de la resta de municipis, i uns costos afegits; per tant, el sindicat considera que la seva designació ha d’estar molt justificada.