El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha exposat que hi ha un “risc gran” d’incendis a Catalunya aquest estiu “malgrat la falsa sensació que ha plogut prou” per la “desestacionalització i els efectes del canvi climàtic”.

En una compareixença al Parlament, Busch va fer balanç de la campanya d’estiu de l’any passat, destacant que el gran incendi de la Ribera d’Ebre del 2019 va ser el vuitè més ràpid a tot el món durant l’anterior any, inclús més que els d’Austràlia, Amazones o Sibèria.

La Campanya Forestal 2020, pel que fa al risc d’incendi forestal, ve definida pels reptes als quals ens enfrontarem els propers anys, que seran cada vegada majors: els incendis de sisena generació. La Campanya Forestal com la del 2019 va servir per posar en pràctica idees i conceptes que permeten als Bombers de la Generalitat definir la resposta als grans incendis que vindran. Així mateix, l’impuls de les actuacions previstes al projecte Bombers 2025, amb les correccions convenients, han de propiciar un escenari de major control del risc en l’àmbit dels incendis forestals.

Aquesta propera Campanya Forestal, els Bombers de la Generalitat treballaran sempre amb l’objectiu de continuar minimitzant l’exposició dels seus efectius a un gran incendi, per tal d’evitar llargues concentracions de personal i de recursos en la fase de desescalada del COVID19. 

Pel que fa al risc d’incendi forestal, els Bombers de la Generalitat fan habitualment un exhaustiu i continuat seguiment de la situació meteorològica, de la que destaca el fet que l’hivern del 2019 al 2020 hagi estat càlid i humit. En aquest sentit, el mes gener ha estat el més humit des que tenim dades i l’abril el més humit dels 15 darrers anys. El mes de febrer, per la seva banda, ha estat el més sec dels darrers 15 anys, ha destacat Buch.

Ens trobem, doncs, en una dinàmica de canvi climàtic, amb extrems de sequera, altes temperatures i abundància de pluges però una constant tèrmica més càlida –element del canvi climàtic- que es tradueix en un clar efecte hivernacle, que ha repercutit directament en un creixement extrem de la vegetació, especialment els herbassars. En una de les cremes prescrites realitzades recentment pels bombers a Bonastre, la intensitat amb què cremava la vegetació, malgrat les pluges de tres dies abans a la zona, va ser un factor destacat pels Bombers de la Generalitat.

A aquesta situació s’hi afegeix l’extrema càrrega que els nombrosos arbres caiguts i trencats aportaran als nostres boscos després de temporals com el Glòria.

Tot i que les abundants pluges ens puguin fer percebre el risc dincendi forestal de la propera Campanya Forestal com a baix, en cap cas  hem d’abaixar la guàrdia i hem de continuar molt amatents a levolució del risc. La previsió a llarg termini realitzada indica que la previsió meteorològica reafirma la tendència càlida del 2020. De fet, diversos models estan marcant la península com a punt calent d’incendis per aquest estiu 2020, degut a aquest patró meteorològic, “fet que reafirma la falsa sensació que ha plogut i el risc no hi és”