El municipi de Rocafort de Queralt cada cop té més a prop la total sobirania energètica municipal que permetrà a l’Ajuntament ser autosuficient energèticament. El pas més proper és la instal·lació de 190 plaques solars fotovoltaiques a la zona de la pista poliesportiva.

El municipi de la Conca de Barberà va començar amb la instal·lació d’un petit parc fotovoltaic amb 16.000 watts que serveix per abastir tot el sistema de bombeig d’aigua municipal. L’alcalde del municipi, Marc Roca, recorda que “des de la legislatura passada vam apostar per les energies renovables, però sí que és veritat que ens faltaven recursos per poder implementar des d’un punt de vista municipal”.

ÀUDIO: Marc Roca, alcalde de Rocafort de Queralt, parla sobre l’aposta que ha fet aquest consistori

Ara, la segona fase, que s’ha vist aturada per culpa de la Covid-19, és la instal·lació de 190 plaques solars fotovoltaiques de 395 watts al sostre de la pista poliesportiva. Amb aquest gran parc esperen abastir el consum per compensació de l’enllumenat públic, de l’Ajuntament, del casal d’avis, del consultori mèdic i de l’antic consultori. Aquesta segona fase començarà als volts de Sant Joan. Això faria que hi hagués una total sobirania energètica en les instal·lacions municipals i s’espera que l’actuació estigui enllestida després de l’estiu.

ÀUDIO: Roca explica en que consisteix la segona fase del projecte

1.020 plaques solars integrades amb l’entorn natural

L’última fase i la més ambiciosa serà la implementació de 1.020 plaques solars en un terreny al costat del camp de futbol. Aquesta parada està rodejada de bosc i no interfereix en el paisatge. Roca deixa clar que “tenim una especial preocupació perquè aquesta implementació de les energies renovables estigui sempre integrada en el paisatge”. Aquest tercer parc serà el que anirà destinat pels veïns i veïnes de Rocafort de Queralt, ja que ajudarà a pagar el rebut elèctric dels empadronats. Roca explicava que “creiem que la rebaixa serà la meitat del preu del quilowatt”. L’obra es preveu que estigui acabada a finals d’any.

ÀUDIO: El batlle parla de la tercera i última fase

Aquesta mesura servirà per evitar el despoblament que cada cop és més evident en els municipis petits de la Conca de Barberà. L’alcalde de Rocafort també s’hi referia: “Volem que hi hagi gent que trobi avantatges palpables en el dia a dia i en els diners que et gastes cada mes, que hi hagin avantatges pel fet que visquis en un poble”.

ÀUDIO: Marc Roca explica els avantatge que això tindrà

Amb tot no descarten que d’aquí a uns anys hi hagi sobirania energètica total en tot el municipi: “parlem de molts diners i de coses inassumibles, ara com ara. A més s’han de buscar complicitats amb l’empresa privada perquè d’alguna manera ells puguin guanyar-hi, però també hi guanyi el poble”.

Rebuig als grans projectes d’empreses privades

Més enllà de la iniciativa pública, la comarca també genera interès d’empreses d’energia fotovoltaica que volen instal·lar-hi grans plantes de plaques solars. En el cas de Rocafort, de moment, no hi ha hagut cap empresa que s’hagi posat en contacte amb l’Ajuntament. Tot i això, l’alcalde ho té molt clar: “si entrés un projecte d’aquestes característiques, nosaltres no posaríem cap facilitat per la implementació d’aquest“.

ÀUDIO: L’alcalde del muncipi acaba parlant sobre els nous projectes que entren a la comarca

Imatge: Pep Morató

Rocafort també tindrà un punt de càrrega ràpida per vehicles elèctrics 

Aquest any està previst que la Generalitat implementi un punt de càrrega ràpida per vehicles elèctrics a l’Espluga de Francolí i a Montblanc. També serà el cas de Rocafort de Queralt que, segons l’alcalde del municipi, només depèn del consistori buscar la ubicació idònia perquè s’hi ubiqui un carregador que, en aquest cas, oferirà l’Ajuntament.