Els casals, colònies i activitats d’educació en el lleure d’aquest estiu es faran en grups de fins a 10 nens amb un monitor de referència, respectant la distància de seguretat en tot moment i amb mesures d’higiene i desinfecció diàries. Es posaran en marxa progressivament i a partir de la fase 3, que si tot continua igual la Conca estricta hi entrarà aquest dilluns vinent.

A l’Espluga de Francolí el Casal d’Estiu està organitzat per Drac Actiu amb la col·laboració de l’Ajuntament i també del Casal, la propietària de Drac Actiu, Laly Puig, en una entrevista a l’Ajuntament a Casa de l’EFMR, va explicar que han estat treballant intensament durant l’últim mes, ja que depenien de tota la nova normativa que els ha facilitat Joventut.

Un altre exemple és el casal d’estiu de Pira que està organitzat per Fem Salut Montblanc amb la col·laboració de l’Ajuntament. El coordinador de Fem Salut, Marc Morató, ha explicat a l’EFMR que han treballat amb un casal d’estiu multiesportiu, a més a més, de lleure.

Complexitat per adoptar noves mesures

El Casal d’Estiu de l’Espluga apostarà enguany per la sostenibilitat i el canvi climàtic amb tallers i activitats relacionades, també es treballarà des de l’àmbit del lleure la riuada del passat octubre. Puig explica que continuaran amb les màximes activitats exteriors i excursions. Tot i això, el que canvia respecte a l’any passat és que s’organitzaran a partir de grups de convivència de com a màxim 10 infants, que tindran un monitor. Entres les pautes de control, s’estableix el rentat de mans i la comprovació diària de l’estat de salut de tots els participants. A l’arribada a qualsevol mena d’activitat es controlarà la temperatura dels infants i quedarà registrat o documentat. L’ús de mascaretes no serà necessari sempre que es puguin respectar les distàncies.

Tanmateix, els preocupa com podran adoptar algunes de les mesures proposades, com ara el distanciament de dos metres entre infants o que el grup sempre sigui el mateix: “l’exigència més exigent que hem trobat és que el grup de 10 nenes que estigui amb un monitor ha de ser el mateix de dilluns a divendres”, manifesta Puig. Els nens i nenes podran seguir anant a la piscina sempre que estigui oberta.

ÀUDIO: Laly Puig, propietària de Drac Actiu, explica les diferències entre el casal d’enguany i els dels altres anys

El Casal d’Estiu de Pira també haurà de seguir totes les pautes d’higiene esmentades anteriorment, tot i que el coordinador, Marc Morató, argumenta que mantenir en tot moment la distància de seguretat serà difícil. Morató explica: “s’intentarà tenir aquests dos metres el màxim que es pugui, tot i que en alguns esports serà complicat, com en el cas del futbol”. Amb això, la novetat d’enguany del casal d’estiu de Pira és que busca introduir els hàbits saludables als nens i nenes de 3 a 12 anys. A través de diferents jocs i activitats s’aniran introduint els hàbits saludables amb català i amb anglès.

ÀUDIO: Marc Morató, coordinador de Fem Salut, explica com funcionarà el Casal d’Estiu de Pira.

Casal d’Estiu 2019 (Imatge: Santi Boqué)

Importància dels casals d’estiu

Malgrat la complexitat per adoptar noves mesures, tant Drac Actiu com Fem Salut coincideixen a destacar la importància dels casals d’estiu. “No ens interessa tant la finalitat esportiva sinó que estiguin a gust fent activitat, ja que han estat molts mesos separats dels seus amics”, afirma Laly Puig. Al seu torn, Morató es mostra convençut que aquest estiu les activitats són “més que mai importantíssimes” per a tots els nens i nenes i sobretot aquells que han passat un confinament més complicat.

ÀUDIO: Puig de Drac Actiu argumenta que les activitats s’han de començar arrencar

ÀUDIO: El responsable de Fem Salut explica la importància del casal