Les formatgeries de les nostres terres també veuen com la crisi de la Covid-19 amenaça al seu sector. El Josep Martí Ninot, al capdavant de Formatges Sant Gil d’Albió, s’ha quedat amb pocs ingressos i amb molt d’estoc a les estanteries de la formatgeria fruit del tancament dels distribuïdors que els feia les comandes.

Per tal de no llençar litres i litres de llet de cabra, quatre formatgeries de l’associació Llet de Cabres Catalanes, entre elles la de la Conca de Barberà, han unit esforços per crear un formatge diferent del que fan habitualment, però que tingui una sortida comercial en aquests moments tant dificils pel sector. Concretament, han estat Formatges Montbrú, Mas El Garet, Sant Gil d’Albió i Cal Quitèria.

Compartint coneixements i metodologies, en tres setmanes de videotrucades van idear el formatge Il·lusió, disponible als supermercats del grup Bon Preu. Un formatge tendre de tall, pensat per al consum diari, i que com dèiem es distribueix a través d’una gran superfície.

ÀUDIO: Josep Martí Ninot, gerent de Formatges Sant Gil d’Albió, explica la creació del formatge Il·lusió

Amb la crisi sanitària, arran del tancament dels restaurants i la parada en sec de l’exportació de molts productes, moltes formatgeries van haver de reduir la producció i, per tant, també es va frenar la demanda de llet. El cas de Formatges Sant Gil d’Albió ha continuat produint sense realitzar cap ERTO als seus treballadors però canviant l’estil, ja que han hagut de fer molts més formatges de llarga durada, ja que els de curta no els podrien vendre.

Formatges Sant Gil d’Albió, una empresa familiar d’Albió, municipi de Llorac, amb 35 anys d’història, està patint els efectes. Martí en una entrevista a l’EFMR, explica que “nosaltres no produïm llet però comprem directament a ramaders, llavors ens està entrant llet i hem de buscar maneres d’emmagatzemar aquesta llet amb diferents formatges, és un canvi de paradigma, ens hem d’adaptar o morir.”

ÀUDIO: Martí explica la situació en que s’ha trobat la formatgeria

Estanteries plenes de Formatges Sant Gil d’Albió (Imatge: Pep Morató)

Els efectes de la crisi també ha fet que obrissin una botiga en línia on es poden trobar tots els formatges i també packs de formatges, aquests primers dies també hi ha un pack de benvinguda amb un regal.

Una altra iniciativa del gerent de Formatges Sant Gil va ser en fer arribar 78 kg de formatge tendre al Banc d’Aliments. Aquest fet ha vingut gràcies al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca que ha impulsat la compra de productes frescos als petits productors catalans que tenen dificultats per accedir als grans canals de distribució a causa de la crisi de la Covid-19. Josep Martí Ninot ha estat el primer productor a fer arribar productes frescos al Banc dels Aliments.

ÀUDIO: El gerent de Formatges Sant Gil mostra la seva dispoció amb el Banc dels Aliments

La situació és “molt millor”

Martí explica que la davallada en les vendes durant els últims dos mesos s’ha notat especialment en sector com l’hostaleria i la restauració, tot i que també ha patit importants caigudes en les exportacions que representaven un 35% i en les vendes a comerços al detall.

Tot i que Formatges Sant Gil d’Albió no ha llençat llet el que sí que ha fet ha estat “acumular molts formatges que traurem més endavant”, argumentava el gerent. Amb això també deia que les vendes havien caigut al 50%: “al primer mes del coronavirus va ser molt dolent, vam vendre la meitat del que veníem, això són molts quilos de formatge que s’acumulen en poc temps, a més tots tenim la capacitat limitada de les nostres càmeres”. Finalment remercava que la situació actulament és molt millor perquè comencen a treure’s els formatges.

Aquest cap de setmana a l’Informatiu Conca de Barberà de l’EFMR.cat conversarem amb Josep Martí Ninot, gerent de Formatges Sant Gil d’Albió. Es podrà escoltar dissabte a les 13 h, al 107.4 FM, EFMR.cat i al canal de TDT.

2 COMENTARIS

Comments are closed.