El Govern convocarà en breu els ajuts destinats a les explotacions agràries que han patit afectacions importants en el seu potencial productiu com a conseqüència dels aiguats d’octubre de 2019 o pel temporal Gloria de gener de 2020. Els ajuts, per un import de 7 milions  d’euros, s’afegiran als 3 milions d’euros ja previstos inicialment per  fer un total de 10 milions.

Els dies 22 i 23 d’octubre de 2019 es va produir un episodi d’aiguats torrencials que van afectar diverses comarques de Catalunya, ja que es van produir precipitacions per sobre dels 150 mm. La resposta hidrològica va ser especialment severa a la conca del Francolí, a les rieres de la Conca de Barberà, el Baix Camp i el Tarragonès; als afluents del Segre pel marge esquerre (Sió, Ondara, Corb, Gorgs, i Femosa); al tram final del Llobregat, a la capçalera del Ter, als afluents del Baix Ter (Terri, Onyar i Daró) i a la Muga, així com a les rieres de tot el litoral i el prelitoral. En conseqüència, el 6 de novembre ja es va dictar la corresponent declaració d’emergència. 

Igualment, del 20 al 23 de gener de 2020, el temporal Gloria va produir aiguats, episodis de vent, desbordaments de rius i invasió d’aigua salada en terrenys costaners. Això va produir danys agraris i pesquers molt importants. Les zones més afectades van ser el Delta de l’Ebre, la zona del Baix Ter i l’horta de la llera de la Tordera.

L’Acord del Govern de 4 de febrer de 2020, ampliat per l’Acord de 18 de febrer de 2020, pel qual s’impulsen mesures urgents per  pal·liar els danys ocasionats pel temporal Gloria i els aiguats d’octubre, acorda impulsar un seguit de mesures urgents per mitigar els danys ocasionats en els municipis i parcel·les afectades.

Així, l’objecte dels ajuts que el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca convocarà properament és la recuperació del potencial productiu de les parcel·les de les explotacions agràries que hi han patit afectacions importants  com a conseqüència dels aiguats d’octubre de 2019 o pel temporal Gloria de gener de 2020, per garantir la seva viabilitat econòmica.