Sobre la taula ja hi ha un total de 13 projectes de parcs eòlics amb afectació a la Conca de Barberà. 10 dels quals estan en mans de la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat, alguns d’ells coincidents, i els tres restants es troben en estudi per part del Ministerio de Transición Ecológica. D’aquesta desena, cinc ja han rebut el vistiplau d’emplaçament viable i l’altra meitat està en tramitació.

En paral·lel, les empreses d’energia fotovoltaica també s’han interessat en el territori per instal·lar-hi grans plantes de plaques solars. De moment, només ha pres forma un projecte a Sarral que està en tramitació a la Ponència de la Generalitat.

Aquests nous projectes desperten de nou el debat: com i on s’ha de generar l’energia renovable? Ho abordem des del punt de vista de l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal; l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu; l’alcaldessa de Pontils, Sara Janer; l’alcalde de Les Piles, Llorenç Montalà; i la consellera comarcal de Sostenibilitat i alcaldessa de Senan, Carme Ferrer.