Preocupació a la Pirotècnia Catalana de Vimbodí i Poblet, si les coses continuen igual. La crisi del coronavirus està arruïnant un sector que continua a l’expectativa de com seran les festes Major i Sant Joan. Les pèrdues del gener al juny ja són del 90%, a la pirotècnia de la Conca només porten un 10% del que facturaven anys anteriors.

La Pirotècnia Catalana, una empresa familiar situada Vimbodí i Poblet, va haver de presentar un ERTO i enviar la vintena de treballadors cap a casa. Aquesta setmana els ha recuperat per tal de preparar el Sant Joan. El propietari, Eduard Cunillera, en una entrevista a l’EFMR.cat, confia en el fet que les administracions no anul·lin al 100% les festes i mantingui els castells de focs com un dels pocs actes amb pirotècnia que poden gaudir molta gent, des de la distància.

Cunillera confia en què la revetlla es farà en petits formats: “Creiem que el Sant Joan serà normal perquè és una festa molt privada, una festa que la gent la celebra amb els amics, amb la família o amb les persones més properes. A més a més, la gent en té ganes”. Tot i això, ja percep que “el que no es farà són les revetlles populars”. La Pirotècnia Catalana començarà a obrir les botigues de venda de petards el dia 1 de juny, uns establiments que ja estan acostumades a la distància de seguretat pel material amb què treballa.

ÀUDIO: Eduard Cunillera, propietari de la Pirotècnia Catalana, explica la situació en què es troben

ÀUDIO: Cunillera explica com tenen previst el Sant Joan

Preparant els lots de Sant Joan de la Pirotècnia Catalana (Imatge: Pep Morató)

Caiguda del 90% de la facturació

Si les administracions no ajuden i no entenen la situació es pot generar un crac, si nosaltres continuem amb aquest 90 o 80 % de pèrdues, comptant que Sant Joan ens pot donar una mica de respir, però si la resta de l’any continua com aquests mesos, ens n’anem al forat, no ens queda cap més obligació que tancar“, afirma amb contundència el propietari de la Pirotècnia Catalana.

ÀUDIO: El propietari parla de la situació crítica en què està el sector

Castells de focs més grans i espectaculars

Es poden fer coses sense la necessitat de que la gent estigui acumulada, aixecant les alçades dels castells, es pot fer que tot el castell (de focs) sigui aeri i això farà que la gent ho pugui veure des de tot el poble, i i fins i tots dels pobles del costat”, proposa. El seu equip de treballadors havien estat produint a un ritme intens amb les sis màquines noves que s’havien acabat d’adquirir. Actualment estan preparant tos els lots de Sant Joan. 

ÀUDIO: El propietari de la Pirotècnia Catalana de Vimbodí i Poblet explica que les administracions han de posar de la seva part

Petards a les estanteries per poder vendre a partir de l’1 de juny (Imatge: Pep Morató)