L’exalcalde de l’Espluga de Francolí i farmacèutic, David Rovira Minguella, ha mort aquest dimarts 12 de maig al vespre als 63 anys. Rovira va ser alcalde del municipi durant 16 anys, del 2003 fins al 2019, i ha estat una persona molt implicada en el teixit associatiu de la vila a través de diverses entitats.

David Rovira va deixar ara fa un any l’alcaldia de l’Espluga de Francolí després de 16 anys i en renunciar a la reelecció en els passats comicis. Encapçalant el projecte de Convergència i Unió -partit en el qual va exercir un pes important més enllà de l’àmbit local- després de 4 anys a l’oposició, l’esperit del canvi li donava la majoria absoluta per primer cop el 2003 en guanyar les eleccions que desbancaven el PSC del consistori. Va poder governar amb àmplia majoria durant tres mandats, excepte del darrer en què va conservar el càrrec gràcies al pacte de govern amb el regidor d’Espluga Viva, tot i no guanyar les eleccions. També va ser president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, diputat de la Diputació de Tarragona i president de BASE. L’any 2013 es va haver d’allunyar temporalment de l’activitat política durant sis mesos per problemes de salut a causa d’un trasplantament de cor.

Un llarg llegat després de 16 anys a l’alcaldia

David Rovira en l’entrevista de balanç dels 16 anys d’alcaldia als estudis de l’EFMR el 2 de juny del 2019

Fent balanç de la seva etapa com a alcalde, la més longeva a la casa de la vila des de la transició, Rovira admetia la satisfacció pel canvi urbanístic del municipi. La millora del nucli històric a través de la Llei de Barris, l’arranjament del carrer Lluís Carulla, la carretera de Montblanc, l’avinguda Catalunya o el pont de la via del tren són alguns dels exemples que el mateix David Rovira assenyalava en declaracions a l’EFMR. Al final del darrer mandat, també inaugurava equipaments llargament reivindicats com el pavelló municipal d’esports o bé el camp de futbol de gespa artificial. La museïtzació de la Fassina Balanyà, la municipalització del Casal de l’Espluga, la construcció del nou institut, la renovació de l’espai museogràfic de les Coves o la Ruta Templera i Hospitalera han estat projectes realitzats durant els governs de Rovira. Entre altres fets, també en destaca, just als inicis com a batlle, la renúncia a l’aparcament soterrat del passeig Cañellas i, en substitució, l’impuls de la zona blava o, d’altra banda, la iniciativa per portar l’aigua de l’Ebre a l’Espluga, un projecte encara en tràmit.

Fill, marit i pare de farmacèutic, Rovira també ha dedicat la seva carrera professional a la farmàcia com a empresari del gremi i va ser president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona on va impulsar la construcció de l’actual seu social. En el camp de l’associacionisme, ha estat un espluguí implicat en diverses entitats del poble. Entre d’altres, va formar part de l’Agrupament Escolta i Guia l’Estornell i va participar en l’impuls del projecte de Casa Llavasa. Del seu pas pel Cau, sempre en va destacar la formació escolta com a base del seu creixement social que després el va portar a la vida política i al compromís social. D’altra banda, va ser un dels fundadors de l’Espluga FM Ràdio l’any 1984 i en va ser el primer director. També va presidir el Casal de l’Espluga del 1991 al 1995.

L’Espluga Audiovisual expressa el més sincer condol a la família i amics per la pèrdua d’una persona clau en la història i el present de l’Espluga FM Ràdio, així com del municipi pel qual ha dedicat tants esforços.