El Ple del Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha aprovat, telemàticament i per unanimitat, l’ajornament fins al setembre de la posada en marxa del nou sistema de recollida selectiva a través de contenidors amb tancament, mentre que el porta a porta no entrarà en funcionament fins a l’octubre.

L’ens comarcal s’ha vist obligat a prorrogar l’actual contracte a causa de les complicacions generades pel coronavirus que no han permès complir el calendari establert. De fet, el nou contracte s’hauria d’haver activat de forma imminent i tampoc es podia executar la campanya prèvia d’informació a la ciutadania.

L’epidèmia del coronavirus complica el calendari

El sistema de contenidors tancats amb obertura mitjançant una targeta magnètica entrarà en funcionament a partir de l’1 de setembre, mentre que el porta a porta no serà fins a l’1 d’octubre. En qualsevol cas, les dues dates queden condicionades a la situació d’excepcionalitat pel coronavirus. La pandèmia ha acabat repercutint en aquest nou contracte, ja sigui pel provisionament de material o bé per la impossibilitat de fer les campanyes informatives tal i com estava previst.

ÀUDIO: Josep Amill, conseller comarcal de Medi Ambient, explica la decisió

Segons s’ha exposat al Ple del Consell Comarcal, encara s’espera l’arribada d’uns camions provinents d’Itàlia, per bé que ja es disposa de pràcticament tot el material. D’altra banda, el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Amill, ha avançat que s’hauran d’adquirir nous contenidors de l’actual model per tenir-ne de reserva per si s’han de reposar durant aquests mesos de pròrroga.

L’ajornament generarà uns costos imprevistos

A causa de l’adaptació al nou escenari, el Consell Comarcal haurà de fer front a l’amortització dels vehicles ja adquirits per l’empresa, el cost del personal addicional i el cost de manteniment dels vehicles antics fins que no entri en vigor el nou sistema. L’ens comarcal també s’haurà de fer càrrec dels costos fixos de la nova maquinària, com per exemple les assegurances. «No rebrem la subvenció que es dona per fer la recollida selectiva, això comportarà, no sabem què, però potser haurem de refer el pressupost», ha exposat el conseller comarcal.

Montblanc, l’Espluga de Francolí, Barberà de la Conca, Sarral, Santa Coloma de Queralt, Vimbodí i Poblet i Vilaverd tindran un sistema de recollida d’escombraries porta a porta, mentre que en la quinzena de municipis restants s’instal·laran contenidors tancats amb targeta d’obertura.