Més del 91% de la població de la Conca de Barberà no es mou de la seva àrea residencial durant l’estat d’alarma, segons s’observa en les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) realitzades amb la tecnologia de l’empresa de sistema d’informació geogràfica Esri. Abans del confinament la mitjana era del 74% de població que es movia de la seva àrea residencial.

Amb tot, hi ha diferències entre els dies de la setmana, per exemple el diumenge és el dia de menor mobilitat i el percentatge se situa al 97%. En canvi la mitjana de tots els dies i de les 4 àrees de la comarca és de 8,72% de persones que surten de la seva zona residencial.

Entre les 4 regions de la Conca de Barberà, a Vimbodí i Poblet s’aprecia un desplaçament major percentual respecte a altres zones arribant al 13,2%, amb canvis en funció de les jornades laborals. Això reflecteix que per anar a treballar o a comprar han de sortir de la seva àrea.

Aquesta mobilitat menor durant l’estat d’alarma es constata, per exemple, a l’àrea de l’Espluga de Francolí que abans del confinament era un 25% de la població sortia de la seva àrea, en canvi durant l’estat d’alarma és del 7%. Una altra dada que facilita l’INE és que el flux més gran de la regió de l’Espluga va a Montblanc.

Percentatge de persones que surten de l’àrea de l’Espluga durant l’estat de alarma. Imatge: INE

Les dades, que confirmen una forta reducció de la mobilitat de la població, s’actualitzen diàriament durant l’estat d’alarma i durant tot el període de desescalada de les mesures per a control de la pandèmia de la Covid-19.

Així mateix, mitjançant la col·laboració amb Esri, l’INE ha desenvolupat mapes amb una altra informació sociodemogràfica d’interès. Les dades provenen de l’anàlisi de la posició de més del 80% dels telèfons mòbils a Espanya. El desglossament ha estat elaborat per l’INE en col·laboració amb els tres principals operadors (Orange, Telefònica i Vodafone).